Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Vinari i vinogradari Hrvatske spremni za Sabatinu 2014.

Vinari i vinogradari Hrvatske spremni za Sabatinu 2014.

Ovogodišnji, 24. susret vinogradara i vinara Sabatina 2014 kojeg zajednički organiziraju- Zadružni savez Dalmacije, Hrvatska Udruga vinarskih gradova i PZ Pošip, održat će se od 6. do 9. studenog u Župi Dubrovačkoj, u Konavlima (hotel Astarea Mlini).

Visoki pokrovitelj ove prestižne manifestacije je predsjednik Ivo Josipović.

Za sve sudionike ovog međunarodnog skupa, njih više stotina koji će stići iz svih krajeva Hrvatske, organizatori su najavili održavanje više skupova, edukativnih radionica, sajmova opreme, izložbi vina i proizvoda od grožđa i vina,predavanja….

Jedan od skupova koji svake godine posebno budi interes sudionika svakako je Sabor vinogradara i vinara čiji je moderator vrsni poznavatelj ove tematike Želimir Bašić. U nastavku ove najstarije manifestacije koja promovira vinogradarstvo i vinarstvo- Sabatine, govorit će se o rezultatima analiza grožđa ubranog ove jeseni, potom o aktualnom trenutku u vinogradarstvu i vinarstvu, pa o tematskim turističkim vinskim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i drugim zanimljivim temama u kojima će, dakako biti riječi i o gotovo katastrofalnim posljedicama koje su u vinogradima ostavile ovogodišnje velike oborine, tuča i bolesti koje su napale lozu i grožđe i tako desetkovale urod. O ovoj temi pod nazivom „ Bolje spriječiti nego liječiti“ izlagat će i prof. M. Ćustić. Bit će riječi i o autohtonim sortama u Dalmatinskoj zagori, mogućnostima proizvodnje desertnih vina u Dalmaciji, te o domaćim autentičnim vinima koji se nalaze u EU banci podataka.
Stručni skup održat će predstavnici Savjetodavne službe, a o zadrugarstvu, mogućnostima i prilikama za zadruge u Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj-EAFRD govorit će se na Okruglom stolu. Prigodno, bit će riječi i o obilježavanju 150 godina poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoj.
Tijekom ovog navećeg skupa vinogradara i vinara Hrvatske održat će se i Skupština Hrvatske udruge vinarskih gradova, zatim studijski obilazak vinogorja, sudionici Sabatine posjetit će vinariju Crvik, vinograde Bratoš i Vinariju Dubrovački podrumi.
Svečanost proglašenja najboljih vina i vinara tradicionalno se održava u subotu (8. studenog), inače, predzadnjeg dana Sabatine. Na centralnoj svečarskoj večeri dodijelit će se i priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda, a vrhunac svečanosti svakako će biti proglašenje Šampiona Sabatine 2014.
Već su poznati dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja za dopronos i unapređenje vinogradarstva i vinarstva, te u radu zadruga, a dobitnici su: prof. dr. sc. Melita Fazinić, mr. sc. Franjo Francem, Andro Crvik, pok. Ivan Jerković-Runović i Poljoprivredna zadruga Pelješac.
Zlatno pero Sabatine ove će se godine dodijeliti Ani Rogač iz Osijeka, zlatna amfora ide Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a priznanje će se uručiti i slikaru Matku Trebotiću za promociju vina kroz umjetnost.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI