Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
Sport
(Foto: www.regate.com.hr)

Jedriličarska elita prkosila jakoj buri na 1. regati oko Dugog Otoka:
Zlarinjani pobijedili!

(Foto: www.regate.com.hr)

U četvrtak je na Zlarinu u startala 1. regata oko Dugog otoka. Riječ je o regati koja iz zlarinske luke kreće prema najsjevernijoj točki Dugog Otoka i natrag u Zlarin. Organizaciju ovog natjecanja preuzeli su na sebe YC Zlarin i JK Kon Tiki Sailing.

Prema prvim najavama na regati je trebalo nastupiti između 15 i 20 jedrilica, na kraju ih se okupilo samo devet. „Razlog za to je vrlo loša vremenska prognoza za period održavanja regate, pa su neki od najavljenih zaključili da im je sigurnije da ostanu doma nego da s nedovoljno iskusnim posadama ili nedovoljno pripremljenim jedrilicama idu na ovu zahtjevnu regatu“, rekao nam je Hrvoje Duvančić, član JK Val, koji je o regati izvještavao za vlastiti portal www.regate.com.hr.
Ono što ovu regatu čini zahtjevnom jest ruta koja prolazi između brojnih otoka i otočića na putu prema sjeverozapadu i to uglavno noću.
„Kad se sve spomenuto uzme u obzir onda je poznavateljima jedriličarske scene u Hrvatskoj jasno zašto su na premijernom izdanju ove regate nastupili samo jedriličari kojima ovakav tip regatavanja predstavlja posebnu strast i užitak“, kaže Duvančić. Među njima su bili Darko Prižmić iz Orebića koji je na svojoj “Silvani”, jedrilici od samo devet metara, nastupio s kolegama iz Gorske službe spašavanja, a inače je poznat kao jedriličar čija su specijalnost ekstremne regate za solo jedriličare. Na jednoj od najvećih jedrilica, “Geishi”, nastupio je i Damir Repac. Riječ je o jedriličaru koji je nekoliko puta prešao Atlantik. S njim u posadi je bio Igor Piacun, splitski jedriličar koji je na krstašima osvojio skoro sve što se na Jadranu osvojiti moglo.
Ni domaćini nisu imali ništa slabije predstavnike. Jedina jedrilica iz YC Zlarin je bila “Ča sa” s vlasnikom Nenom Bjažićem za kormilom, a posada je bila sastavljena od jedriličara iz Šibenika, Zlarina i Splita. I na ostalim jedrilicama su nastupile vrlo iskusne posade, od kojih su tri bile iz Slovenije i jedna iz Nizozemske.
„Već na startu je bilo jasno da će regata biti iznimno brza i da će svi sudionici vrlo brzo napredovati. Tako je i bilo, a pogotovo u prvom dijelu dok nisu stigli do Ugljana i Pašmana kad je flota malo usporila. U međuvremenu, desila su se dva odustajanja. Ubrzo nakon starta Nizozemci su zbog problema s kormilom morali odustati vratiti se u Zlarin. Također, nakon prolaska otočića Sit „Silvani“, je pukao vrh jarbola i morala se vratiti“, ističe Hrvoje Duvančić.
Cijela flota je oko 3 sata iza ponoći bila sa zapadne strane Dugog otoka i jedrila prema jugu. U ovoj zoni su se desile najvažnije taktičke odluke, a najboljom se pokazala posada jedrilice “Ča sa” kad su uspjeli prijeći s trećeg mjesta na vodeću poziciju koju nisu više ispuštali do samog kraja regate. U cilj su uplovili u petak, točno u 8:52:20. Otprilike 11 minuta iza njih, nakon 110 milja jedrenja u cilj su stigli i Slovenci s jedrilicom “Karpo”, a pola sata iza njih jedrilica “Geisha”. U razmacima od jednog sata stizali su i preostali natjecatelji, a posljednja jedrilica je bila “Dušica” koja je regatu završila malo prije 13 sati.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI