Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO

U Vukovaru novi incident s dvojezičnim pločama:
Skinuto 14 ploča i spakirano u kutiju za – Zagreb!

U Vukovaru ponovo skinuto 14 dvojezičnih tabli s državnih institucija i ureda, a ona na zgradi policije razbijena.

“Rat” s dvojezičnim pločama u Vukovaru se nastavlja. Danas je, u prigodi obilježavanja 23. obljetnice 204. vukovarske brigade, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u počast poginulim pripadnicima brigade, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, čemu je nazočio i predsjednik Sabora Josip Leko, skupina branitelja redom poskidala dvojezične table s državnih institucija i ureda u gradu. Ona na zgradi vukovarske policije je razbijena. Šest osoba je bilo privedeno na obavijesni razgovor, a nakon saslušanja svi su pušteni na slobodu.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ogradio se od tog čina, no kako je izjavio Vlado Iljkić bila je to reakcija dijela nezadovoljne braniteljske populacije koja postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru ne prihvaća. Iljkić se nada da, sukladno odluci Ustavnog suda, nove ćirilične ploče neće biti postavljane u ovom gradu.

Sve su ploče uredno zapakirane i u kutiji predane u protokol Grada Vukovara, odakle bi trebale biti poslane u Zagreb. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ( HDZ) incident smatra posljedicom lošeg poteza Vlade koja je ploče nasilno postavila, žao mu je što se umjesto poruke zajedništva iz Vukovara i danas o tom gradu govori kao “gradu slučaju”. Ni sam ne zna što će sa skinutim pločama, možda ih sačuvati kao suvenir, kaže, ali to nije imovina grada, pa u tom kontekstu o pločama treba i govoriti, ali bez dodatnog podizanja temperature jer je ionako previsoka, kazao je Penava.

Predsjednik Sabora Josip Leko bio je posve jasan: Ja sam predsjednik Sabora, a u zadatku Sabora je da čuva zakonitost postupanja  i nikakve akcije izvan demokratskih standarda ne mogu podržati. Moramo se boriti da vrijede demokratski standardi, da dijalog vrijedi u društvu i da se poštuju zakoni.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI