Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Svake tri minute jedna osoba na svijetu umire od sepse! Godišnje od sepse umre 20-30 milijuna ljudi

Svake tri minute jedna osoba na svijetu umire od sepse! Godišnje od sepse umre 20-30 milijuna ljudi

 

Sepsa je najčešća, ali i najmanje prepoznata bolest u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju!

Godišnje u svijetu zahvati između 20 – 30 milijuna ljudi, a približno svake tri minute netko umre. Kao takva, sepsa je glavni uzrok smrti od infekcije i to unatoč napretku u modernoj medicini, uključujući cjepiva, antibiotike i intenzivnu skrb.

Ovaj veliki globalni problem prepoznali su u Global Sepsis Alliance i Hrvatskom društvu medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije. U  suradnji s Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju KBC Zagreb krenuli su s  obilježavanjem Svjetskog dana sepse koji će se održati 15. rujna, dok se Svjetski dan obilježava 13. rujna. Obilježavanje će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i KBC Zagreb.
Svjetski dan sepse obilježava se kako bi se poduzeli potrebni koraci na smanjenju učestalosti smrti uzrokovane sepsom.
Osim potpore pokretanju Svjetskog dana sepse i podizanju globalne svijesti o ovoj smrtonosnoj bolesti, javnost će tako imati priliku saznati najvažnije činjenice o opasnosti zvanoj-sepsa koju treba zaustaviti ili barem smanjiti njezino napredovanje. Kako bi se spriječio daljnji rast učestalosti sepse i poduzeli odgovarajući koraci, Globall Sepsis Alliance se odlučio na pokretanje akcije na svjetskoj razini pod nazivom ” Zaustavimo sepsu”!

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI