Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
UKRATKO

Srpanjska plaća porasla za manje od jedne kune

Bruto plaća u ovogodišnjem srpnju porasla je za manje od jedne kune u odnosu na prošlogodišnji iznos, dok je u neto iznosu veća za 3, 3 kune.

 

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama, prema preliminarnim podacima DZ-a, iznosila je u srpnju 7. 967 kuna. To je nominalno 0 , 7 % manje nego u lipnju (realno 0, 3 % manje), odnosno 0, 6 % nominalno više nego u srpnju prošle godine.

Istodobno, prosječna neto plaća iznosila je 5. 530 kuna, što je nominalan pad na mjesečnoj razini od 0, 5 % (realan pad za 0,1%), dok je na godišnjoj razini prosječna neto plaća nominalno povećana za 0, 5 %, odnosno 0, 6 % realno.
Plaća u srpnju porasla za manje od jedne kune u odnosu na lanjski srpanj, a u neto iznosu veća je za 3, 3 kune
U svom komentaru na bruto i neto prosječnu plaću isplaćenu u srpnju HGK ističe: Prosječna bruto plaća po zaposlenom, u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porasla je tek za manje od jedne kune, dok je istodobno prosječna neto plaća po zaposlenom veća za 3,3 kune (0,1%). Zapravo se, tijekom ove godine, uz deflaciju, bilježi staganacijski trend kretanja plaća, ali je ipak očito da se plaće postupno prilagođavaju recesijskoj situaciji. Do kraja godine očekuje sa nastavak sličnog trenda kretanja plaća, s obzirom da nema ozbiljnijih naznaka rasta ukupne gospodarske aktivnosti.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI