Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
IZDVOJENO
Milan Bandić (foto Wikipedia)

HND:
Cenzorska presuda – RTL mora Bandiću platiti 50 tisuća kuna zbog intervjua – s Milanovićem (!?)

Milan Bandić (foto Wikipedia)
Milan Bandić (foto Wikipedia)

Milan Bandić (foto Wikipedia)

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se priopćenjem nakon nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj RTL televizija Milanu Bandiću treba platiti 50 tisuća kuna i sudske troškove jer je ova emitirala intervju s Zoranom Milanovićem u kojem je on kritizirao zagrebačkog gradonačelnka. Taj začuđujući sudski pravorijek potakao je na brzu reakciju Zdenka Duku, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Mediji moraju citirati moćne javne osobe

– HND je neugodno iznenađen nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu RTL televiziji, prema kojoj taj televizijski nakladnik mora platiti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odštetu od 50.000 kuna i sudske troškove zbog navoda iz prošlogodišnjeg intervjua uživo s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem, a u kojem je Milanović povezao Bandića s klijentelizmom i korupcijom. Smatramo da se radi o odluci koja bi mogla biti negativni sudski presedan jer ono što premijer govori o jednom od također najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj – o zagrebačkom gradonačelniku – to je javni interes a intervju je vođen u dobroj vjeri da informira gledatelje. Eventualno odgovoran za izrečeno u ovoj slučaju može biti jedino premijer Milanović ali ne i nakladnik, to više što je riječ o intervjuu uživo, time dakle i autoriziranom intervjuu. Smatramo da mediji – zbog informativnih obveza koje imaju prema javnosti – katkad ne samo da ne mogu nego i ne smiju izbjegavati točno citirati ono što javne osobe, a pogotovo najmoćnije, govore jedne o drugima – upozorava Zdenko Duka.

Hoće li svi oni biti osuđeni?

Duka podsjeća i kako je gradonačelnik Bandić zbog istog Milanovićevog intervjua RTL-u tužio još nekoliko medija i novinara samo zbog toga što su prenijeli navode tog intervjua, te se pita: Hoće li i svi oni biti osuđeni?
– Znači li to da je nama novinarima u Hrvatskoj sada odjednom zabranjeno prenijeti, na primjer, ono što ukrajinski premijer govori o ruskom predsjedniku Putinu, premda je to i te kakav javni interes za sve građane? Znači li da će novinari morati izbjegavati izvještavati o onome što se govori u predizbornim kampanjama, koje znaju biti vrlo oštre? Općinski građanski sud u Zagrebu ovom se presudom opredijelio za cenzuru, a protiv novinarskih i medijskih sloboda – zaključuje Zdenko Duka.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI