Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Čovjek i medvjednica (Youtube screenshot)

Sve naopako:
makedonski državljanin zapravo pomazio, a ne pretukao medvjedicu (video)?

Čovjek i medvjednica (Youtube screenshot)
Izvor: Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor: Državni zavod za zaštitu prirode

– Makedonac je u srijedu oko 15.30 sati na pulskoj plaži u Gortanovoj uvali pomazio sredozemnu medvjedicu, nakon čega je uhićen, kažnjen s 1500 kuna, te je dobio izgon iz Republike Hrvatske na pet godina – tako je otprilike trebala glasiti vijest o događaju koji se zbio prije par dana.

Tako se barem može zaključiti prema videosnimci nekog od kupača snimljenoj mobitelom, a koja se može pronaći na Youtubeu. Na njoj se vidi kako muškarac prilazi medvjedici koja se odmara na žalu, dotakne je, pomazi nekoliko puta po tijelu, nakon čega ona otklizi i odvalja se par metara niže prema moru. No, bolje pogledajte sami:

 

http://youtu.be/94YuJFs9mRE

Unatoč tome što postoji odredba da se ta visoko ugrožena vrsta ne smije ni na kakav način uznemiravati, pa ni nježnim dodirima, ono što se u hrvatskom i širem medijskom prostoru nakon ovog događaja desilo je za svaku osudu i duboko promišljanje.

Premlaćivanje nježnim dodirima

Naime, netom nakon što se doznalo za taj slučaj, vodeći ‘ozbiljni’ mediji, a onda i brojni internetski portali razmahali su se u interpretaciji tog plažnog događaja. U kratkom roku se moglo doznati kako je ‘Makedonac pretukao medvjedicu i otjerao je u more, lupao je šakama, zlostavljao, premlaćivao,  zvjerski se iživljavao se nedužnoj ugroženoj životinji’ i tako dalje… Osim toga strašni Makedonac nije imao niti prijavljen boravak u Hrvatskoj te je, eto, zasluženo sprašen iz Hrvatske na dulji rok.
Dakako, u općoj histeriji koja se negdje pretvorila u degutantnu mržnju i javno vrijeđanje po internetskim forumima, čovjek iz Makedonije  je postao svojevrsno oličenje zla i beščutnosti, pri čemu se uporno isticala njegova navodna nacionalnost ili državljanstvo. Dakako, jednako bi bilo i da je bio Kinez, Nijemac ili Argentinac, no svejedno je čitav događaj ostavio gorak dojam, kao nakon prizora u kojem negdje razularena svjetina linčuje nekog odabranog pojedinca.
Ipak, tome je na neki nači kumovala i policija, odnosno nadležni prekršajni sud. Vjerovatno su i policajci od plažnih svjedoka doznali modificiranu priču o zlostavljanju i premlaćivanju, pa je uslijedio ovakav izvještaj u PU istarskoj:

 

Čovjek i medvjednica (Youtube screenshot)

Čovjek i medvjednica (Youtube screenshot)

Dobro je i prošao: kazna do 30 tisuća kuna

– Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula-Pola su zbog uznemiravanja sredozemne medvjedice, prijavili 56-godišnjeg makedonskog državljanina. Naime, 30. srpnja oko 15.30 sati, u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene vrste sredozemne medvjedice, iz većeg broja kupača koji su promatrali medvjedicu u mirovanju, izdvojio se 56-godišnji makedonski državljanin. Muškarac se približio prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja te je nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvjedicu po leđima i otjerao je s plaže prema moru. Policijski službenici su odmah po dojavi stigli na mjesto događaja te su utvrdili da je državljanin Makedonije počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, radi čega mu je odlukom nadležnog suda izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je muškarac odmah i platio. Također je utvrđeno da 56-godišnjak nezakonito boravi na području Hrvatske te je radi počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, uhićen i doveden u policijsku postaju, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protjeran je iz Republike Hrvatske na rok od 5 godina i prisilno udaljen…
Upozorili su i da se ‘radi o strogo zaštićenoj vrsti koja često posjećuje pulske plaže’.
– Policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje osobne sigurnosti, ne približavaju sredozemnoj medvjedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem te da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce. Podsjećamo da su, za fizičke osobe, za uznemiravanje sredozemne medvjedice, previđene novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna – vele policajci.

 

Kako izbrisati mržnju?

Ispravno, vrsta koja spada među nekoliko najugroženijih sisavaca na planetu, zaslužuje najstrožu zaštitu i visoke kazne u slučaju namjernog ugrožavanja ‘morskoga covika’, kako su je zvali na Visu i drugdje. Pogotovo zato jer se, nakon više desetljeća i potpunog izbivanja iz Jadranskog mora, ili barem dobrog skrivanja od ljudi, nedavno ponovno vratila na naše plaže u Istri, na Biševu, Visu i drugdje.
Ipak, ako je vjerovati snimci, odnosno vlastitim očima, na kojoj se ne može iščitati namjera nesretnog čovjeka da premlati, prebije i zlostavlja sredozermnu medvjedicu, ovaj je kupač trebao zaraditi tek upozorenje i strogu opomenu. Svakako nije zaslužio ovakvo medijsko razapinjanje, teški progon i što li već ne. Do kraja ovog teksta nismo uspjeli doznati hoće li biti kakvih izmjena u postupku protiv makedonskih državljana s obzirom na nove okolnosti, odnosno gore istaknutu snimku, ukoliko se utvrdi da je ona autentičan i vjerodostojan dokument.
No prikazani bijes i mržnju neće biti lako ‘izbrisati’, ali se o njoj može barem razmisliti.

 

Izvor: Državni zavod za zaštitu prirode

Izvor: Državni zavod za zaštitu prirode

Zaštićena od 1935., nestala 1964. godine

Inače, sredozemna medvjedica (lat. Monachus monachus) je najrijeđi perajar i jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu i spada u obitelj tuljana. Kod nas su je kroz stoljeća zvali  dalmatinska medvjedica, jadranska medvjedica, morski fratar, morski čovjek, morski medvid, morski covil i Adriana, nakon što je bila 1978. godine bila maskota Mediteranskih igara u Splitu. Tužna povijest je kazivala kako je još 1964. u Jadranu bio ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice, no od 2003. godine je rastao broj dojava o viđenju (od okolice Biševa do okolice Opatije).

Malo se zna kako je  simpatični morski sisavac u Hrvatskoj službeno zaštićen – od 1935. godine  Odlukom Pomorskog ravnateljstva u Splitu. Zahvaljujući entuzijastima i ekološkim udrugama, stalnom monitoringu i opsežnim propagandnim akcijama pout one “SOS za sredozemnu medvjedicu”, javnost je senzibilizirana za opstanak domaćeg tuljana, koji se onda nekom srećom ponovno vratio na naše plaže, čak i među ljude, te u otočne špilje i na žala pučinskih otoka.

aem_baner

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI