Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Knin – 19.obljetnica Oluje: Podignuta hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi, gomila na Trgu dr. Ante Starčevića izvrijeđala državni vrh (VIDEO)

Knin – 19.obljetnica Oluje:
Podignuta hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi, gomila na Trgu dr. Ante Starčevića izvrijeđala državni vrh (VIDEO)

Jutros u 9,43 oglasila su se crkvena zvona u Kninu i grad su preletjeli MIG-ovi HRZ-a, točno u vrijeme kada je 5.kolovoza 1995., prije 19 godina, Hrvatska vojska ušla u grad i označila kraj rata i četverogodišnje okupacije hrvatskog teritorija. Zastavu na kninsku tvrđavu jutros je podigao hrvatski branitelj Joso Bajan.

IMG_3680 Svečanosti, koja je nakon podizanja zastave, nastavljena čitanjem imena poginulih i nestalih u vojnoredarstvenoj operaciji Oluja, prisustvovali su predsjednici države, Sabora i Vlade, Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri obrane i branitelja, Ante Kotromanović i Predrag Matić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i drugi državni i lokalni dužnosnici. Proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu nazočio je i šef oporbe, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović, bivša premijerka Jadranka Kosor, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi. Došli su generali Ademi, Krstičević i Rojs, ali  Gotovine, Čermaka i Markača nije bilo. IMG_3639
Da državni vrh neće dobro proći na ovogodišnjoj proslavi Oluje vidjelo se već prilikom pozdravljanja visokih gostiju na kninskoj tvrđavi. Iako su svi uzvanici na podizanje zastave bili pomno birani, već ovdje je premijer Milanović doživio prvi zvižduk. Dolaskom na Trg dr. Ante Starčevića, gdje su pod Spomenik hrvatske pobjede ‘Oluja ’95’ predsjednik RH, predsjednik Sabora i premijer položili vijence i zapalili svijeće, situacija je izmakla kontroli.IMG_3730Zvižduci i urlici gomile su stizali sa svih strana, ne dopuštajući da se održe govori. – Pozdravljam sve posebno one koji već drugu godinu za redom zvižde, a zvižduke bi trebali ostaviti za Markov trg. Ovu vladu izabrao je hvatski narod, kao i svaku vladu dosad, kao i vladu dr. Franje Tuđmana kojoj danas odajem počast – pokušavao je Milanović održati govor. Nije se dao omesti, ali ni gomila se nije dala ometati pritužbama premijera da nije lijepo fućkati dr. Franji Tuđmanu i poginulim braniteljima.  Govorio je do kraja, malo više od četiri minute.  Čak je i pozdrav na kraju govora ‘Živjela Hrvastka’ doživio urlike, dobacivanja i zvižduke.

Josipović je, poučen iskustvom prethodnika, govorio kraće. Osim toga, zvižduci i galama za njegova govora bili su nešto manjeg inteziteta nego kad je govorio premijer. Također nisu jenjavali ni kad je isticao zasluge i zahvale hrvatskim braniteljima i dr. Franji Tuđmanu.


Ali je i njegova čestitka Dana pobjede prošla jednako kao Milanovićeva.
– Najvažniji dio ove priče u Kninu je jedinstvo. Danas smo po prvi put svi zajedno položili vijenac na spomenik poginulima- i vlast i oporba i braniteljske udruge i građani- kazao je Josipović, dodajući kako to daje tračak nade da bi, unatoč razlikama, Hrvatska mogla rješavati zajedno najteže probleme.A što se zvižduka aktualnoj nomenklaturi tiče, predsjednik Republike drži da je i to demokracija.
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko pobrao je namjanje zviždzuka i dobacivanja. Ipak, jedva su mu dopustili da išta kaže. Rekao je da je u Knin došao iz zahvalnosti prema hrvatskim braniteljima, ali da je zabrinjavajuća dubina krize i podjela u hrvatskom društvu.IMG_3725

– Ni jedna vlast u Hrvatskoj ne smije biti u poziciji sile, mora biti stalno kontrolirana. Treba ju i izviždati. Svojevremeno su je gađali i trulim rajčicama, ali postoje mjesta za to. To je prije svega Markov trg. Međutim, svatko bira svoje društvo, dobro ili loše, bira način i mjesto na kojem će se izražavati u demokratskom društvu. Markov trg smo otvorili, iako ga je prethodna vlast bila lokotom zatvorila za građansko nezadovoljstvo i prosvjede.  Ali Bože moj, ako je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti mjesto za pokazivanje ovakvih emocija i provokacija u organizaciji HDZ-a, neka mu. To je sve u žaru političke borbe i dobro je da Hrvatska vidi što se događa, da vidi razliku, da vidi kome je što sveto i tko se služi kakvim sredstvima – rekao je Milanović u izjavi novinarima. Na pitanje kako je siguran da su zvižduci i drugo ometanje proslave iz gomile bili organizirani od strane HDZ-a, Milanović je rekao da je jedino to logično.
– To je moj dojam. Mi ne špijuniramo, ne kopamo po telefonima, kao HDZ-ovci – rekao je premijer.IMG_3611 IMG_3718 IMG_3706

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI