Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA / UKRATKO
Proširena istraga protiv sisačko-moslavačke županice: Lovrić Merzel uzela 100.000 eura mita i na nećakovo ime kupila stan u Zadru

Proširena istraga protiv sisačko-moslavačke županice:
Lovrić Merzel uzela 100.000 eura mita i na nećakovo ime kupila stan u Zadru

USKOK je na temelju rezultata istrage te kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1958., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pranja novca. (21.7.2014. ) Prvookrivljena je Marina Lovrić Merzel, a druge dvije osobe na koje se proširuje istraga su Željko Žužić i njen nećak Dalibor Rožanković.

USKOK je na temelju rezultata istrage te kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1958., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pranja novca. (21.7.2014. ) – stoji u priopćenju Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (POVEZNICA).

Premijer Milanović i Lovrić Merzel (Foto Facebook)

Premijer Milanović i Lovrić Merzel (Foto Facebook)

– Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja do listopada 2011. godine, u Sisku, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od šestookrivljenika, kao stvarnog vlasnika jednog trgovačkog društva zainteresiranog za stjecanje navedenih udjela, zatražila da joj isplati 100.000,00 eura mita kako bi njegovom društvu, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela. Nakon što joj je šestookrivljenik predao tražen iznos od 100.000,00 eura prvookrivljenica je, izmjenom dogovorenih uvjeta ugovora, osigurala  zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela društvu šestookrivljenika.
U namjeri prikazivanja da je novac koji je kao mito primila od šestookrivljenika stečen na zakonit način, prvookrivljenica je tijekom 2012. godine sa svojim nećakom, sedmookrivljenikom, koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru koje će stvarna vlasnica biti prvookrivljenica. Sukladno dogovoru prvookrivljenica je od primljenog iznosa od 100.000,00 eura za 680.074,65 kuna kupila stan u Zadru površine 85,40  metara kvadratnih s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, formalni vlasnik kojega je sedmookrivljenik, a preostalim iznosom je platila unutarnje uređenje stana.  USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja navedenom nekretninom radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom – stoji u priopćenju USKOK-a.

Prvookrivljena je Marina Lovrić Merzel, a druge dvije osobe na koje se proširuje istraga su Željko Žužić i njen nećak Dalibor Rožanković. Lovrić Merzel je preko svojih odvjetnika žestoko opovrgava navode USKOK-a.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI