Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Europa na točkice

Prijava ugroze slobode medija – može i s pametnim telefonima u realnom vremenu

Europa na točkice
Europa na točkice

Europa na točkice

SEEMO (South East Europe Media Organisation), nevladina, neprofitna mreža urednika, medijskih menadžera i novinara iz novina, časopisa, radio i TV postaja, novinskih agencija i novih medija u Južnoj, Istočnoj i Srednjoj Europi, izvjestila je o novim slučajevima ugrožavanja slobode medija. Kako kažu, ‘visoka koncentracija kršenja slobode medija zabilježena je u Turskoj, Italiji i Srbiji’. No nismo ni mi bez konja za trku.

Vode Turska, Srbija i Italija

U Turskoj je tako zabilježeno 17 takvih slučajeva, a radilo se uglavnom o financijskim ili pravnim pritiscima na novinare kako bi ih se ušutkalo i spriječilo da iznose kritičke informacije, ističe se.  U Srbiji su zabilježili 16 slučajeva ugroze slobode medija, a koji su uslijedili nakon razornih poplava. Kako kažu, više značajnih internetskih medija i blogova je bivalo blokirano i spriječeno u objavi nakon što su otvoreno kritizirali nesnalaženje srbijanskih vlasti nakon poplava, te o nekim kriminalnim radnjama. Uz rame Srbiji i Turskoj je i Italija, gdje evidentuirano 15 slučajeva u kojima se prijetilo ili fizički napadalo predstavnike medija.
Inače, otprije nešto više od mjesec dana pokrenuta je internet stranica, odnosno servis na kojemu predstavnici medija ili građani mogu u svakom trenutku prijaviti slučajeve kršenja medijskih sloboda, pritiske ili napade na predstavnike medija. Izravnim izvještavanjem, e-mailom ili na bilo koji raspoloživi način se na web stranici Mediafreedom.ushahidi.com može oglasiti bilo tko iz 28 zemalja članica EU-a, kao i u zemljama koje su kandidati, ako zaključi da se negdje događa ugroza medija. U isti vrijeme, uz kratak opis događanja, mjesto incidenta biva označeno na Google karti, koja je sada, uzgred rečeno, već prilično istočkana crvenim točkama. Inače riječ ‘Ushahidi’ na svahiliju znači – ‘svjedočanstvo’.

U mjesec dana 170 slučajeva

– Informacije na karti otkrivaju neke zajedničke trendove i slične probleme u cijeloj regiji. Od svog lansiranja krajem svibnja, na Mediafreedom.ushahidi.com je prijavljeno više od 170 različitih takvih slučajeva. Više od polovice tih slučajeva prekršaja ili cenzure desilo se u zemljama južne i jugoistočne Europe – tvrde tvorci tog servisa.
Inače, u više od 40 prijavljenih slučajeva radilo se o nekim pravnim mjerama koje su poduzete protiv novinara ili medija (sudske tužbe i sl.), što ukazuje na prijeku potrebu za ustanovljavanjem efikasnije pravne pomoći i zaštite za one koji su na udaru takvih pritisaka. Premda mjestimično postoje određene udruge ili nevladine organizacije koje u takvim slučajevima nude podršku ili pomoć, novinari u pravilo često ne uspijevaju dobiti svu pomoć na vrijeme. U nekim slučajevima je ne dobiju nikada.
U međuvremenu uhićenja, fizički i verbalni napadi i dalje se koriste kao alati za zastrašivanje i spriječavanje novinara u obavljanju njihova posla. U nekim slučajevima, ističe se, novinari su znali biti zatočeni na terenu, te bi bili pušteni nekoliko sati kasnije.

I Hrvatska ima crvenih točaka

Na karti Europe i Hrvatska ima nekoliko svojih crvenih točaka: Split je zatočkan zbog poznatog slučaja kante neprimjerenog sadržaja koja je na splitskoj Pjaci izlivena na glavu novinaru Anti Tomiću, dok je on sjedio na ‘štekatu’. Omiš je dao svoj doprinos slučajem spaljivanjem lutke koja je predstavljala novinara Vinka Vukovića na  karnevalskoj povorci, a zato jer je novinar svojedobno upozoravao na korupcijsko djelovanje lokalnih vlasti. U Puli se crveni slučaj otkaza za 16 djelatnika Glasa Istre, a u Zagrebu prijetnje smrću novinaru Dragi Hedlu. Nadalje, kao posebno bitno se ističe poticanje peticije HND-a kojom se traži izbacivanje odredbe o sramoćenju iz kaznenog zakona, a za koju se drži kako je jedan od najperfidnijiih metoda cenzuriranja medija kakav nije zabilježen u pravnoj praksi svjetskih uljuđenih država. S tim u vezi ističe se i slučaj presude Slavici Lukić, osuđenoj za sramoćenje ‘novčanom kaznom od 4000 eura’, kako se ističe.
Inače međunarodna organizacija SEEMO je osnovana u listopadu 2000 godine u Zagrebu, uz financijsku potporu Međunarodnog instituta za tisak  (IPI). Za pretpostaviti je kako će se sada puno brže doznati za slučajeve ugroze medija, budući da će oni koji to primjete takvo što moći prijaviti u realnom vremenu, a za to na gore spomenutoj stranici nude čak i aplikacije za pametne telefone, pa je za vjerovati kako će pritisci na novinare sada barem biti transparentniji, ako ne i primjereno kažnjeni.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI