Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Hrvatski vanjski dug iznosi 46, 4 mlrd eura, industrija u padu, zalihe sve manje…

Hrvatski vanjski dug iznosi 46, 4 mlrd eura, industrija u padu, zalihe sve manje…

Nakon što je HNB objavila podatke o bruto inozemnom dugu koji je na kraju prvog tromjesečja iznosio rekordnih 46,4 milijarde eura, odnosno 108,1 posto BDP-a i podaci Državnog zavoda za statistiku koji se odnose na indeks obujma industrijske proizvodnje...

Nakon što je HNB objavila podatke o bruto inozemnom dugu koji je na kraju prvog tromjesečja iznosio rekordnih 46,4 milijarde eura, odnosno 108,1 posto BDP-a i podaci Državnog zavoda za statistiku koji se odnose na indeks obujma industrijske proizvodnje, također govore o padu i ostvarenim minusima na gotovo svim relacijama.

snimila: J. K.

Državni zavod za statistiku objavio je, naime kako je ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u lipnju ove godine, u usporedbu sa prethodnim mjesecom, zabilježila pad za 1 posto, a u odnosu na lanjski lipanj (kalendarski prilagođeni podaci) ostvaren je pad od čak 1,7 posto.
U lipnju ove godine sektor Energije zabilježio je ostvarenja manja  za 3,5 posto, Intermedijalni proizvodi pali su za 1,7 posto, Kapitalni proizvodi manji su za 1,3 posto, a Trajni proizvodi za široku potrošnju u minusu su za 1 posto. U plusu su samo Netrajni proizvodi i to za 2,8 posto.
Kad se usporede ostvarenja u ovogodišnjem i prošlogodišnjem lipnju sektor Energije bio je tanji za 11, 2 posto, a Intermedijalni proizvodi zabilježili su pad za 1,4 posto. U plusu su Trajni proizvodi za široku potrošnju i to za 3,5 posto, Kapitalni proizvodi za 1,5 posto, a Netrajni proizvodi za neznatnih 0,4 posto.
Na kraju lipnja, u znaku minusa, bile su i ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda. Zalihe na kraju lipnja, u odnosu na zalihe koje su postojale na kraju ovogodišnjeg svibnja, manje su za 6,9 posto,  a u usporedbi sa lanjskim stanjem na kraju lipnja manje su za 3,7 posto.
Veseli podatak da je unatoč teškom gospodarskom stanju industrija uspjela povećati broj zaposlenih. Istina, riječ je o gotovo simboličnom povećanju zabilježenom na kraju lipnja od 0,5 posto, međutim usporedba sa prošlogodišnjim lipnjem govori o minusu od 1,3 posto.
Industrijski sektor može biti zadovoljan sa ostvarenom ukupnom proizvodnošću  rada. Naime,  u prvoj polovici ove godine, u usporedbi sa istim lanjskim razdobljem, proizvodnost je  veća za 2,5 posto.
Broj zaposlenih u Prerađivačkoj industriji u lipnju ove godine, u usporedbi sa prethodnim mjesecom,  veći je za 0,5 posto, u Opskrbi energijom, plinom i parom ostao je isti, a u Rudarstvu i vađenju manji je za 1,1 posto.
Ako se broj zaposlenih uspoređuje sa lipnjem 2013.g., onda je u sektoru Rudarstva i vađenja manji za 4,1 posto, Opskrbi energijom za 2 posto, a u Prerađivačkoj industriji za 1,2 posto.

 


VEZANE VIJESTI