Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
IZDVOJENO
HND i Hrvatsko vijeće za medije: Šokantno video izvještavanje o prijetnji samoubojstvom

HND i Hrvatsko vijeće za medije:
Šokantno video izvještavanje o prijetnji samoubojstvom

'Urednici i novinari dužni su voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještavaju te se vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava ne bi smjele isticati...'

hnd_logo

Nakon što su neki mediji na, po mnogima, skandalozan i degutantan način, mimo profesionalnih načela i ljudskosti, izvještavali o životnoj nevolji i tragediji jedne obitelji, oglasili su se i Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko vijeće za medije priopćenjem koje je naslovljeno: Šokantno video izvještavanje o prijetnji samoubojstvom. Evo priopćenja:

Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko vijeće za medije upozoravaju sve odgovorne u medijima, urednike i novinare i traže od njih da ne podliježu jeftinom senzacionalizmu i da u izvještavanju poštuju etička, profesionalna pravila – Kodeks hrvatskih novinara i Publicistička načela.
Glavni povod za našu reakciju je jutrošnje šokantno izvještavanje o pokušaju deložacije u Splitu, kada se sin vlasnik stana iz kojeg su trebali biti deložirani on i njegova obitelj popeo na krov zgrade i prijetio samoubojstvom, a nekoliko je portala još i u toku te drame emitiralo video o tom događaju. 
Upozoravamo da se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama i drugim osobnim tragedijama, da su urednici i novinari dužni voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještavaju te da se vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava ne bi smjele isticati. 
Video ‘uživo’ o mogućem samoubojici je ekstreman slučaj nepoštivanja etičkih novinarskih načela. Video snimke su i u toku dana zadržane na naslovnicima, nakon što je drama prijetnje samoubojstvom na sreću okončana. 
Upozoravamo i na to da su pojedini mediji i prije desetak dana senzacionalistički izvještavali o samoubojstvu i ubojstvu u Zagrebu, kada je majka s trogodišnjom kćeri skočila s 11. kata. 
 
Za Hrvatsko novinarsko društvo
Zdenko Duka, predsjednik
 
Za Hrvatsko vijeće za medije
Zdravko Milinović, predsjednik
 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI