Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
KULTURA
S predstave (foto Facebook PlayDrama)

Elvis Bošnjak o Rebru:
Radi se o tekstu u kojem glumci glume glumce koji glume glumce koji glume…

S predstave (foto Facebook PlayDrama)
S predstave (foto Facebook PlayDrama)

S predstave (foto Facebook PlayDrama)

 Rebro, nova kazališna predstava, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića prema tekstu Elvisa Bošnjaka, bit će praizvedena večeras u 21 sat u Splitu u Vili Dalmacija, rezidenciji mnogima poznatoj i po  nazivu Titova vila. U lijepom ambijentu nekadašnje Titove vikendice, a prije toga Šilerove vile i Pansiona Split, pred oči javnosti  stiže novi projekt Elvisa Bošnjaka, dramskog pisca, glumca i redatelja i utemeljitelja teatra PlayDrama, a koji na daske 60. Splitskog ljeta tako donosi i jednu dramsku premijeru nazvanu – Rebro. Zašto baš Rebro? Ima li to veze s onim biblijskim rebrom ili je riječ o zagrebačkom kliničkom bolničkom centru? Što publika može očekivati od Rebra?

– Sam naslov ironična je aluzija na božansku magiju stvaranja, magiju kojom i glumac stvara svoje scenske osobe. Predstava  Rebro kazališno je istraživanje susreta glumaca i publike kroz pokušaj razotkrivanja glumačkih mehanizama u samom činu izvedbe, a za svoje referentno polje uzima novi dramski tekst Elvisa Bošnjaka Rebro. Okosnicu komične radnje čini rad troje glumca na ulogama Sonje, Astrova i Jelene Andrejevne, likova iz drame Ujak Vanja Antona Pavloviča Čehova. Kompleksna struktura komada temeljena je na višestrukom razlaganju glumačke igre i gledatelju nudi aktivnu ulogu svjedoka glumačkog procesa. Rebro kreće od ideje izvedbe predstave koja pokazuje glumčev proces susreta s publikom: na koji način glumačka blokada može postati mjesto komunikacije s publikom. Sami glumci u projektu kreirali su velik broj značajnih uloga u svojoj karijeri; projekt računa da sve njihove odigrane uloge mogu postati ometačima u procesu rada na predstavi…Motivi kojima su se autori pozabavili u ovom projektu su: blokada, autokontrola, redukcija, uspostava gestusa, pripovijedanje naspram radnje, problem probijanja četvrtog zida… – kaže se o predstavi koja je, pojednostavljeno,  dobrim dijelom utemeljena na improvizacijama njezinih tvoraca.

A što o predstavi kaže Elvis Bošnjak, koji se kolegicama glumicama Anom Karić i  Anastasijom Jankovskom već neko vrijeme priprema za večerašnju praizvedbu.
– Radi se o tekstu u kojem glumci glume glumce koji glume glumce koji glume Astrova, Sonju, Ujaka Vanju i Jelenu Andrejevnu – kaže  Bošnjak. 
A onda na neki način daje upute budućim redateljima Rebra što im je činiti s njegovim tekstom.
–  Vi možete svoju predstavu napraviti tako da ne promijenite ni jednu riječ ovog teksta, ako tako baš želite. No, moja namjera je bila ponuditi vam materijal za osobnu priču, o vama kao glumcima, redateljima, kazališnim umjetnicima. Likovi glumaca u Vašoj predstavi ne moraju igrati navedene uloge, niti se vi na bilo koji način morate baviti Ujakom Vanjom. Dapače, bilo bi dobro kad biste uzeli komad i uloge koje su vama značile nešto osobito, s kojima ste došli do nekog osobnog kazališnog otkrića ili ste se susreli s poteškoćama koje niste mogli savladati, a htjeli biste se ponovno suočiti s njima kroz Rebro – veli Elvis Bošnjak.
A svoj važan doprinos nastajanju večerašnje predstave dali su i autorica kostima Irena Vodišek Babaja (Kešidov), tvorac glazbe za predstavu Damir Šimunović, scenograf Ozren Bakotić i oblikovatelj  svjetla  Siniša Jakovčević.
Nakon što se večeras praizvede, Rebro će se moći ugledati i sljedeća tri dana na istom mjestu u isto vrijeme, u 21 sat u Vili Dalmacija, rezidenciji uz more podno brda Marjana.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI