Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA / SCENA
Foto: Kries

Živahno ljeto u šibenskom Docu:
pali Kries, gazi Stampedo, Tetkine radosti, Noć pidoća…

Foto: Kries
Predstavljači Ljetne pozornice u Docu

Predstavljači Ljetne pozornice u Docu

Čini se kako će ovoga ljeta biti doista živahno u Docu, najstarijem dijelu Šibenika. Na terasi ispod katedrale, koju organizatori zovu ‘green stage kluba Azimut’,  predstavljen je program Ljetne pozornice Dolac, nove pozornice u gradu Šibeniku. Kako kažu, ovoljetna serija koncerata u Docu, na parkiralištu pored mora, nastaje zahvaljujući udruženim dolačkim ugostiteljima i Udruzi ‘Budi u Điru’, uz podršku Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika, ali i pridruženim snagama, poput one event menagera Nenada Borovića. Izgleda kako će više glazbenih događanja biti ovoga ljeta, nego li je to bio slučaj zadnjih desetljeća, ne računajući naprasno iščezli festival Terraneo, MDF, Off Jazz & Blues festival i Festival dalmatinske šansone.

– Glazbeni  program ljetne pozornice Dolac koji će trajati od 21. Lipnja do 30. Kolovoza najvećim dijelom orijentiran je na popularnu, zabavnu glazbu s jasno istaknutom umjetničkom crtom. Glavne odrednice glazbe koju će izvoditi dvanaest izvođača tijekom nešto više od dva mjeseca su kvaliteta u izvedbi, a žanrovski će se kretati od rock’n’rolla, funka, soula, popa, disco i ethno glazbe. Cilj programa je postavljanje atraktivne lokacije Doca na kulturnu mapu Šibensko – kninske županije u cilju okupljanja što većeg broja kulturno osviještenih turista za vrijeme ljetnih mjeseci, ali i edukacija putem visoko kvalitetnog glazbenog program. – kazao je pritom Nenad Borović.

Oprez, stiže Stampedo

 A one koji budu redoviti u Docu ovoga ljeta, uvidjet će kako je program doista raznolik, a dolaze i sastavi s izvrsnim umjetničkim dosezima i svjetskim ugledom, primjerice Kries i drugi. Krenimo redom: za otvorenje ljetne pozornice Dolac koje je predviđeno 28. lipnja nastupaju Soulfingers, dugogodišnji gažeri.
– Grupa Soulfingers je poznata glazbena koncertna atrakcija. U karijeri koja traje 20 godina održali su preko 1600 koncerata. Pozornicu  su dijelili s velikanima svjetske glazbene scene kao što su B.B.King, Davida Bowie, The Blues Brothers band, Eddie Floyd, Georgie Fame, Miriam Maceba, Macoto Ozone, a njihov repertoar uključuje uglavnom ‘zlatni soul’  šezdesetih, klasike Jamesa Browna, Arethe Franklin, Otisa Reddinga, Sam & Davea, kao i poneku obradu Beatlesa ili Princa – vele organizatori.
foto: Facebook

Stampedo – foto: Facebook

Slijedi Stampedo, odnosno živopisna Ivanka Mazurkijević & band, koji će na tlo Doca stupiti 4. srpnja.

– Jedan od hrvatskih najzabavnijih, najplesnijih i najveselijih bendova predvođen karizmatičnom pjevačicom Ivankom Mazurkijević nastupit će 4.srpnja na romantičnoj pozornici Letnje scene Dolac. Stampedo je bend koji u svom glazbenom izričaju spaja sve što je živo, vruće i temperamentno: mambo, swing, sambu, tango, ska, afropop, dalmatinsku šansonu, francusku, makedonske i druge melose, s elementima cabareta! – ističu s Ljetne pozornice Dolac.

Sedam dana kasnije, 11.07., svirat će Neno Belan i njegove riječke kolege iz Fiumens Meditereran Orchestra, koje vjerovatno poznaju svi u Hrvatskoj koji su nekad upalili radio prijemnik, a ovoga puita će im se pridružiti i orkestar s mandolinama, udaraljkama, violinama i glasovima klape.

Vatreni Kries će zapaliti Dolac

Već dan kasnije, odnosno 12.07.eto i splitske ekipe, odnosno ležernog dvojca Kuzma & Shaka Zulu, kojih mnogi vezuju uz ljetne i dužobalne doživljaje proteklih dvadesetak godina, najviše zbog hitova poput ‘Jedna mala Iva’, ‘Vozimo se, vozimo’, ‘Prva liga’, ‘U mojoj ulici’ i tome slično.
Nakon njih, 18.07., na red dolaze Slovenci koji su sebe nazvali imenom Tetkine radosti, a reproduciraju , kako se ističe, EX YU šlagere, beat muziku, disco, funk, šlagvorti iz ex yu filmova…
– Vratit ćemo se trideset, četrdeset godina unatrag i pjevati šlagere, slušati radio Luxemburg, piti Pipi sok, obući trapezice, plesati 60’s R’n’R-stiskavac sa ručnikom oko struka… Ovakvu zamisao, takvo veselje jedino mogu prirediti Tetkine radosti, trojac Dj-eva iz Slovenije – kažu priređivači te priredbe.
Foto: Kries

Foto: Kries

Vatru u Docu će zasigurno 24. srpnja zapaliti Kries, svojevrsni nastavak legendarne grupe Legen predvođene Mojmirom Novakovićem, a koji će u Šibeniku nastupiti netom nakon tradicionalnog Ethno Ambient festivala u Solinu.
– Kries je world music/ethno bend koji iza sebe ima dva albuma, ‘Ivo i Mara’ i ‘Kocijani’. O njihovoj kvaliteti najbolje govori to što su za Kocijane u britanskom Guardianu dobili najviše pohvale, te je među ostalim rečeno kako bi frontmen Mojmir Novaković trebao biti iduća velika europska zvijezda. Kries je otada ipak otišao nekim svojim, drukčijim putem. Mojmir se odselio u Englesku gdje se bavi programiranjem, a od objave albuma Kocijani prošlo je već šest godina. Prve naznake promjene dogodile su se prije nekoliko mjeseci kada je u Engleskoj Mojmir Novaković nastupio sa sastavom Spiro, a nedugo zatim čuli smo nešto o novim koncertima te možda čak i o radu na novom albumu. Ovaj put Mojmir bi trebao preuzeti ulogu isključivo pjevača, dok će se aranžmanima i glazbom baviti Ivo Letunić, koji inače u Kriesu svira lijericu. Koncert na ljetnoj pozornici u Docu prilika je da na djelu vidite bend koji mnogi već godinama nazivaju možda i najboljim hrvatskim live bendom. Ako mislite da je to prazna priča – dođite na koncert pa provjerite – vabe organizatori publiku, ali s opravdanim razlogom, reklo bi se.

Smeđi šećer, Ivana Rushaidat i noć školjaka

Slijede 1. kolovoza DJ Smeđi šećer special – ciganska i starogradska Ex YU glazba miješaana sa funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45ica, fleksica i ostalih vinila, a onda i 9. kolovoza Whatta Band i Ines Gotsoul, ‘frontmenica benda, ljepotica snažnog glasa, poznata po klupskim DJ setovima, ali još više kao Ines Huskić ili hrvatska J. Lo’, kako se ističe.
Noć pidoća (daganja) će započeti navečer 6. kolovoza, a uz školjke kao prilog idu i Ivana Rushaidat & Little Drop of Poison, koji su već nastupali u Šibeniku na Off & Jazz Festivalu. Ivana je zagrebačka pjevačica i glumica, koji mnogi znaju po ulozi u hit predstavi ‘Kauboji’ Teatra Exit, a usput je i odlična pjevačica osebujnog glasa, te vrlo rado pjeva balade neponovljivog Tom Waitsa.
Ivana Rushaidat  - foto Facebook

Ivana Rushaidat – foto Facebook

 

Nakon njih eto i D Elvisa, koji je, kažu, nastao fuzijom četiri osnovna elementa izložena stalnom utjecaju rock’n’rolla.
Mario Kovač – poznati kazališni redatelj i glumac (Vjetar) je vokal i tjelesno utjelovljenje Elvisa Presleya. Nevičnom oku možda će se učiniti da zgodni, visoki, preplanuli Elvis i omanji, ugodno popunjeni i bradati Mario nemaju baš previše dodirnih točaka, no kad ljudi čuju njegov pjev, iste sekunde počnu vjerovati u reinkarnaciju – duhovito promoviraju Kovača i društvo s Ljetne pozornice u Docu.
Zatvaranje ljetne pozornice Dolac je predviđeno za 30. kolovoz, a za taj se dan sprema iznenađenje: ‘svirat će Nirvana, Doorsi, Janis Joplin, Jimi  Hendrix, Queen i mnogi drugi’, šale se organizatori.
Za kraj, evo što kaže Vlado Kužina, predstavnik ugostitelja i dugogodišnji vlasnik caffe bara Domald:
– Riječ je o grupi ugostitelja koja se ujedinila s namjerom da podigne ugostiteljstvo na viši nivo, ali ne samo s tim razlogom, nego i radi poboljšanja kulturnih zbivanja u staroj gradskoj jezgri u čemu možemo participirati, što možemo kreirati. Sve to u suradnji s mladim timom koji je to fenomenalno zamislio. Uvode Šibenik iz 20. u 21. stoljeće. Program educira ljude, uči ih različitosti. Što drugo reći,  nadam se da ćemo surađivati s njima narednih 20 godina i da će oni sve ovo preuzeti kad nas više ne bude.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI