Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
UKRATKO
Startao projekt: Ruta rimskih cesta i Dunavska vinska ruta

Startao projekt:
Ruta rimskih cesta i Dunavska vinska ruta

 

Ovih je dana i službeno započela provedba EU projekta RER&DWR II – Ruta rimskih careva i Dunavska vinska ruta. Riječ je, naime o projektu čiji je potencijal prepoznat na razini EU te je jedan od samo šest europskih projekata koji je ove godine izravno odobrila Europska komisija za financiranje i provedbu, a ujedno je i nastavak projekta Dunavska kulturna ruta provedenog u razdoblju 2012./2013.

dioklecijanova palača

Ukupna vrijednost projekta, priopćili su iz HGK, iznosi 320 tisuća eura, od čega EU pokriva troškove u iznosu od ukupno 240 tisuća eura. Aktivnosti na razini Hrvatske orijentirane su na edukativne radionice i promidžbene aktivnosti, a za one aktivnosti koje će provoditi HGK rezervirano je 59 tisuća eura u sklopu ove druge faze projekta. Prva se isplata sredstava EU očekuje početkom lipnja.

Voditelj projekta u kojeg su uključeni partneri iz Rumunjske, Bugarske, Srbije i Hrvatske je Danko Čosić, predstavnik Danube Competence Centra. Prema njegovim riječima zadnjih se godina bilježi  rast potražnje za kulturnim turizmom koji donosi 1,1 milijardu eura godišnje, te touring turizma koji donosi 28 posto ukupnog svjetskog turističkog tržišta.

Vrijedi naglasiti da je na inicijativu bugarskog Ministarstva ekonomije i energetike, u sklopu Vinskog sajma u gradu Ruse, održana i prva edukativna radionica za nove partnere u projektu. Predstavljen je priručnik „Upravljanje posjetiteljima na tematskim kulturnim rutama“, u izdanju Ministarstva turizma RH i udruge Lujzijana, koji je za sada preveden na engleski i bugarski. Također, predstavljen je ukupni teritorijalni i sadržajni obuhvat projekta u RH koji pokriva ključne rimske lokalitete: Andautoniju, Aquae Iasse, Iaderu, Aenonu, Naronu, Salonu, Dioklecijanovu palaču i Amfiteatar u Puli, uz prateće gospodarske turističke subjekte.

Za predstavnike arheoloških lokaliteta na ruti organizirana je radionica na lokalitetu Viminacium u Srbiji. U sklopu radionice predstavljene su mogućnosti razvoja arheoloških destinacija i destinacijskih proizvoda, kao i elementi certifikacije Rute rimskih careva od Europskog instituta za kulturne rute, s kojim HGK godinama vrlo uspješno surađuje, premda RH još nije potpisnik EPA-e, sporazuma o suradnji.

Hrvatsku su predstavljali lokaliteti koje zastupaju aktivno uključeni sudionici u rutu: Muzej Narona, ravnatelj Toni Glučina, NP Brijuni, voditelj zaštite baštine Mira Pavletić, Muzej antičkih starina u Ninu, ravnatelj Mate Radović, Arheološki muzej u Zagrebu, viši kustos Dora Kušan, i Arheološki lokalitet Salona, viši kustos Ema Višić Ljubić, u ime Ministarstva turizma Manda Horvat, voditeljica za posebne oblike turizma, te predstavnica HGK Vlasta Klarić, nacionalni voditelj projekta.

Projekt će se provoditi do rujna 2015. godine, uz brojne edukacije i promotivne aktivnosti, poput nastupa na ITB sajmu u Berlinu i City Break sajmu u Londonu.


VEZANE VIJESTI