Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
IZDVOJENO
Šibenski beskućnici uskoro dobijaju “krov nad glavom”

Šibenski beskućnici uskoro dobijaju “krov nad glavom”

Šibenik će se za koji mjesec dana svrstati uz bok gradova koji su pokazali posebni senzibilitet za naugroženije, za ljude koji su stjecajem životnih okolnosti dospjeli na sam rub. Riječ je o beskućnicima koji su u malom gradu kao što je to Šibenik gotovo svima dobro znani. Oni su među nama, ali se mi baš i ne možemo uvijek pohvaliti da smo sa njima.

snimila. J.Klisović

Zahvaljujući inicijativi šibenskog Caritasa koja je naišla na odobravanje Grada Šibenika, Županije i brojnih pojedinaca, u Šibeniku se, u objektu bivše stomatološke ambulante, na gotovo 130 četvornih metara, uređuje prostor kapaciteta osam osoba koji će beskućnicima postati novi, nadaju se, privremeni dom.

U hvalevrijedan projekt koji će u konačnici koštati oko 500 tisuća kuna, uključili su se učenici i profesori Industrijsko-obrtničke škole koji pod paskom svojih mentora obavljaju pretežiti dio sanacijskih radova. Učenici, budući mastori svog zanata, hrabro su se uhvatili u koštrac sa vodovodnim i električnim instatacijama, a rade i na pregradnim zidovima kako bi budući stanari imali sve što im treba za dostojan život u novom domu.

U pratnji Miljenka Jukića, zamjenika ravnatelja Caritasa posjetili smo  budući dom za beskućnike u kojem će za koji mjesec osam stanara, koliki je i kapacitet, dobiti ono što im u ovom trenutku najviše treba- krov nad glavom i osigurane obroke.

Osim učenika Industrijsko-obrtničke škole i njihovih mentora pomažu nam i drugi pojedinci koji žele ostati anonimni. Upravo mi se javio jedan obrtnik iz Zadra koji će nam besplatno postavljati keramičke pločice. Knauf nam je donirao materijal i postavljanje njihovih ploča. Ljudi su osjetljivi na tuđu patnju i kad mogu priključe se i pomažu, kaže Jukić od kojeg saznajemo da su zadnjih godina narasle potrebe ovdašnjeg stanovništva. Potrebitih je sve više.

Trenutačno na svim oblicima skrbi imamo oko 500 obitelji. U Pučkoj kuhinji ručak se priprema za 200 obitelji. Mjesečne pakete hrane, također  dobija oko 250 obitelji. Za pedesetak obitelji plaćamo račune za režijske troškove. Tu je i naše prihvatilište za žene i djecu koja su žrtve obiteljskog nasilja. Sigurna kuća može primiti 10 članova, a broj privremenih stanara stalno se mijenja. Traje i projekt „5 za 1“ kojim se pomaže 25 obitelji.

snimila: J.Klisović

Što se tiče donatora moglo bi i bolje, priznaje iskreno Jukić.

 Potrebe su sve veće. Stalno nas pomažu ribari sa svojim ulovom, zatim uljari kad je vrijeme berbe maslina, pekari koji nam dovoze kruh od jučer… Ima dosta pojedinaca koji dolaze samo po kruh. Vlada nam, također pomaže iz robnih rezervi.

snimila. J.K.

Skrb o preko 500 najsiromašnijih obitelji zahtjeva i volonterski rad. Svake godine iz Njemačke, na godinu dana, stiže jedan volonter ili volonterka koji se angažiraju na različitim poslovima, ovisno o njihovim afinitetima. Trenutačno je na volonterskom radu mlada  Sofija koja pomaže u Centru na Šubićevcu. Inače, svakodnevno je u Caritasu angažirano 3-5 domaćih volontera. Dosta posla odrađeno je za vrijeme humanitarne akcije prikupljanja pomoći za poplavama ugroženo područje Slavonije.

snimila: J. Klisović

Humanitarna akcija prikupljanja starih udžbenika

Jukić nas upoznaje sa najnovijom akcijom prikupljanja starih školskih knjiga koja upravo kreće. Od iduće kalendarske godine učenici, naime moraju kupiti nove udžbenike pa je Caritas organizirao akciju prikupljanja starih knjiga koje će se reciklirati, a prikupljeni novac od sekundarnih sirovina namjeniti za kupnju novih udžbenika za najugroženije obitelji.


VEZANE VIJESTI