Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
IZDVOJENO
Šalter na kotačima stiže u selo: didama i babama vozačka i osobna stižu pred kuću

Šalter na kotačima stiže u selo:
didama i babama vozačka i osobna stižu pred kuću

Dobra vijest za žitelje nepravedno zapostavljenih krajeva Hrvatske, u ovom slučaju zaleđa Šibenika, Drniša i Knina: u sljedećih nekoliko dana neće morati gubiti dane, putovati u Šibenik, uzeti godišnji odmor, pa dugo čekati na šalterima  kako bi ‘produljili’ osobnu iskaznicu, putovnicu ili neki drugi dokument. Naime, umjesto da oni odlaze prema šalteru, šalter će doći – k njima. I to pomični šalter na kotačima, odnosno tzv. mobilni šalterski ured smješten u bijelom kombiju dovest će se seoskim cestama na četiri lokacije u sjevernijim dijelovima Šibensko-kninske županije. Bit će to nesumnjivo središnji društveni događaj u tim selima tih dana.

Pohvale MUP-u, nakon desetljetne državne nebrige za sela

– Projektom mobilnog šalterskog ureda Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je mobilni ured za obavljanje upravnih poslova (poslova prijavništva, MBG-a, osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, registracije vozila) čime se ponajprije želi poboljšati kvaliteta suradnje i pružanja usluga građanima. Mobilno šaltersko vozilo namijenjeno je, između ostalog, za odlazak do teško pokretnih osoba i invalida, odlaske na prometno problematična područja, na mjesta gdje dolazi do preopterećenja postojećih kapaciteta za šaltersko poslovanje radi povećanja kapaciteta i ubrzanja rada te obilazak mjesta gdje je usluga šalterskog poslovanja potrebna, a nije dostupna preko stacioniranih objekata Ministarstva unutarnjih poslova. Dolaskom mobilnog šalterskog ureda do navedenih mjesta građanima se pojednostavljuje i olakšava postupak ishođenja isprava – javlja Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.
Tako je hrvatski MUP, kao rijetko tko do sada, ovom četverodnevnom akcijom učinio značajan korak u olakšavanju života najhrabrijim i najžilavijim žiteljima zanemarenog dalmatinskog zaleđa, onima koji su uspjeli odoljeti  nesuvisloj i štetnoj politici vlasti prema ovim krajevima.  Naime, nema toga što se u posljednjih dvadeset i nešto godina nije učinilo kako bi se otežao život malobrojnom stanovništvu na tom području. Ponajprije, sustavno je pozatvarana glavnina nekadašnjih područnih seoskih škola, koje su bile temelj za opstanak obitelji s djecom na seoskim područjima, a neke od zgrada su prepuštene lovcima, tobožnjim poduzetnicima i kojekavim ‘investitorima’.
Javni autobusni prijevoz se od nekadašnjih desetak linija dnevno prema najzabačenijim selima sveo na jednu ili nijednu vezu s regionalnim središtima, a o poštama, trgovinama, ambulantama i drugim uobičajenim civilizacijskim sadržajima ne treba ni govoriti. U ozračju katastrofalne nebrige državnih i lokalnih vlasti za oživljavanje još uvijek okolišno očuvanih ruralnih područja, potencijalnih središta ekološkog poljodjelstva, seoskog turizma  i sličnih djelatnosti, glavnina obitelji bila je prisiljena odseliti se odatle i ostaviti rodni kraj.  No, pogledajmo u koja će to sela pristići MUP-ov mobilni šalter sa mobilnim službenicama i pratećom opremom. Gdje će to bake iz Zagore moći ‘izvaditi’ vozačku dozvolu?

 Pripremi 48,50 kuna, pa vozi za šalterom

– Mobilno šaltersko vozilo će vremenu od 26. lipnja do 1. srpnja biti na području naše Policijske uprave i to prema sljedećim rasporedima; 26. lipnja (četvrtak) u Kistanjama, ispred zgrade općine, 27.lipnja (petak) u Oklaj, ispred zgrade općine Promina, 30.lipnja (ponedjeljak) u mjestu Cetina, ispred obiteljske kuće Save Četnik, te 1. 7.2014.g. (utorak) u Unešiću, ispred zgrade općine Unešić i Doma kulture. Uredovno vrijeme mobilnog šalterskog  ureda je predviđeno od 9 – 13 sati. Obzirom da očekujemo da će  uslugu mobilnog šalterskog ureda koristiti u prvom redu  osobe kojima je isteklo važenje osobne iskaznice,  pa ukazujemo da je cijena obrasca za izradu ove isprave 48,50 kuna – napominju u MUP-u.
Čini se kako bi ova vijest mogla zanimati i one koji ne žive u Kistanjama, Oklaju, Unešiću i Cetini, ali baš nemaju strpljenja čekati na šalterima, pa odlaziti u trafiku po biljege (taksene marke), pa potom na banku uplaćivati uplatnice, pa se onda opet vratiti u šalterske redove. Naime, postoji teoretska mogućnost i za one koji ne obitavaju u tim krajevima da srede dokumente ako se odvezu na sela u kojima će se nalaziti MUP-ov mobilni šalter. Kako je na za TRIS kazala Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, ovom se mobilnom šalterizacijom mogu okoristiti i oni koji žive negdje drugdje u Hrvatskoj, a ne podnose duge redove u gradovima. Tako bi takvi mogli pripremiti 48,50 kuna, sjesti u automobil… pa vožnja za MUP-ovim mobilnim šalterima.
Eto, MUP-ovcima će sada zasigurno porasti ugled među seoskim stanovništvom, jer ih neki više neće doživljavati kao one koji u zasjedi čekaju na seoskim i magistralnim putevima, ne bi li iz džepa osiromašenog naroda iscjedili stotine dragocjenih kuna za najbanalnije prometne prekršaje.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI