Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO

Neumoljivi Crobarometar:
Milanović najnepopularniji premijer ikad !

Najnovije istraživanje Crobarometra, koje objavljuje Nova TV, za aktualnog premijera Zorana Milanovića poražavajuće je. Da su izbori sada, kako pokazuje raspoloženje 968 ispitanika koje je, u prvoj polovini lipnja, anketirao Ipsos Puls, SDP bi dobio svega 17,4 posto, a njihov glavni oponent, HDZ, čak 25,5 posto potpore birača. Samo prije godinu dana SDP je uživao podršku od 30 posto,  da bi se danas gotovo prepolovila. Kad se tome doda da je Zoran Milanović, prema istom istraživanju, i najnepopularniji premijer ikad, tada šef socijaldemokrata doista ima razloga za ozbiljnu zabrinutost.

HDZ se ubrzano oporavlja i čini se da je vrijeme kada su građani glasno psovali već i na sam spomen te stranke,  iza njih. Svome glavnom rivalu, SDP-u, godinu i pol prije parlamentarnih izbora, bježe za 10 posto, a za njima je već i lijepa serija pobjeda – od prvih europskih, preko lokalnih, pa do nedavnih novih izbora za EU parlament. Sve je više razloga za HDZ-ov optimizam, i sve više za SDP-ov pesimizam. A među optimiste može se s razlogom upisati i ORaH Mirelle Holy koji u lipnju osvaja 13, 8 posto,  i trenutno je treća politička opcija, za razliku od Hrvatskih laburista koji prema ovom ispitivanju ne bi prešli ni izborni prag ( s tek 4 posto). Ispod izbornog praga ostaju i Blok umirovljenika s 3,7 posto, HSS s 3,6 posto, eventualna lista Milana Bandića 3,3, HDSSB 2,7, kao i Hrast, dok bi HSP AS Ruže Tomašić “dobacio” do 2,5, a HNS Vesne Pusić tek  do 2,3 posto.

Desna koalicija s HDZ- om na čelu, s 32,5 posto  “potukla” bi konkurentski lijevi blok predvođen SDP-om, koji bi, da su izbori danas, uspio dobiti svega 23,4 posto glasova. Uz OraH, u parlament bi još eventualno ušli i predstavnici Saveza za Hrvatsku koji trenutno osvajaju 6,4 posto. Hrvatska politička scena se, postupno, ipak mijenja, pa nekoć velike stranke poput HSS-a, HNS-a , HSU-a, pomalo nestaju, a njihova mjesta zauzimaju nove…

Ivo Josipović i dalje je najpopularniji hrvatski političar, i uživa podršku 68 posto građana, a Tomislav Karamarko nije više najnepopularniji. Na toj ga je poziciji zamijenio Zoran Milanović sa svega 18 posto glasova ispitanika, dok je Karamarko dogurao do 21 posto. A kako god loše kotira premijer, tako je i s njegovom Vladom čije poteze ne podržava čak 79 posto građana, a još uvijek joj vjeruje svega njih 13 posto. Teško da je bilo koja vlada dosad imala slabije rezultate i nižu razinu povjerenja kod građana od ove. No, još uvijek su veći izgledi da Milanovićeva vlada odradi mandat do kraja, nego da se prijevremeno raspusti.

 

 


VEZANE VIJESTI