Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Predsjedništvo SDP-a prihvatilo ostavke Merzel i Sabe: Milanović traži od Linića izvješće o radu Porezne uprave radi slučaja Merzel

Predsjedništvo SDP-a prihvatilo ostavke Merzel i Sabe:
Milanović traži od Linića izvješće o radu Porezne uprave radi slučaja Merzel

Nakon dvoiposatnog razgovora o slučajevima pritvorene sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji ozbiljno tresu SDP, Predsjedništvo stranke večeras je prihvatilo njihove ostavke koje su prije dva dana podnijeli na sve stranačke dužnosti. Nakon sjednice Predsjedništva predsjednik SDP-a Zoran Milanović kratko se obratio javnosti i, uz ostalo, najavio kako će već sutra zatražiti od ministra financija Slavka Linića detaljno izvješće o radu sisačke Porezne uprave, a vezano za slučaj Merzel.Milanović 074

– U protekla dva dana dvoje kolega je odstupilo  s dužnosti u SDP-u, i dobro je da su to napravili, a istina se utvrđuje – kazao je Milanović, ne krijući da ove teške afere s vodećim ljudima SDP-a kao akterima, ozbiljno opterećuju stranku. – Dosad se nismo bavili takvim stvarima, i to nikad nije lijepo – dodao je, potvrđujući kako problem evidentno postoji, jer je županica Marina Lovrić Merzel u pritvoru, a protiv gradonačelnika Vukovara Željka Sabe podignute su tri optužnice, ali ” moramo imati povjerenje u rad organa”.

U kratkom obraćanju javnosti, spomenuo je, također kako se u slučaju Marine Lovrić Merzel radi o vrlo teškim inkriminacijama  vezanim i za procjenu vrijednosti nekretnina,  pri čemu je županiji nastala šteta od pet milijuna kuna, ” ja bih rekao pljačka”, navodi Milanović.  Ocijenio je kako se radi o jako teškoj inkriminaciji, a posebno jer se tu pojavljuje  sisačka Porezna uprava koja je radila procjenu nekretnine. – Tu se radi o povjerenju u jednu od važnijih državnih institucija i moramo biti načisto, bar mi u Vladi, da je sve učinjeno po zakonu. Sutra ću naložiti ministru financija da podnese detaljno izvješće o cijelom slučaju jer je za građane jako važno znati da ta institucija radi realne procjene,  a radi ih svakodnevno – izjavio je šef SDP-a.

Što se tiče Željka Sabe i njegove moguće kandidature na izvanrednim izborima za vukovarskog gradonačelnika, Milanović ističe: Očekujemo da Sabo shvati da ne bi smio biti kandidat SDP-a na tim izborima. Vlada će sutra za Vukovar imenovati povjerenika koji će voditi grad do okončanja izbora. Sabu se, inače, tereti za pokušaj podmićivanja HDZ-ove gradske vijećnice te otuđivanje novca namijenjenog za ljetovanje vukovarske djece .

Županica Lovrić Merzel, pak, mora sama, s obzirom da je izabrana na neposrednim izborima, odlučiti o funkciji koju je obnašala do odlaska u jednomjesečni pritvor. Njoj se na teret stavlja da je svojim neodgovornim ponašanjem, te zloupotrebom položaja i ovlasti oštetila županiju za oko 10, 5  milijuna kuna.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI