Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Nemojte ugasiti dopisnika: HND-ov skup o štetama radi zatvaranja dopisništava

Nemojte ugasiti dopisnika:
HND-ov skup o štetama radi zatvaranja dopisništava

Messenger

– Koje su specifičnosti rada dopisnika? Nosi li novinarski, snimateljski i fotoreporterski rad u manjim sredinama više rizika, i kojih? Zašto su dopisništva iznimno važna? Što mreža dopisništva donosi nekom mediju? Što za neki medij znači ukidanje dopisništava? Koliko takvim smanjenjem broja dopisništava gubi javnost? – na ova i sijaset sličnih teških pitanja bi se trebalo odgovarati na tribini Hrvatskog novinarskog društva nazvanom Ukidanje dopisništava, a koja će se održati u srijedu, 16. travnja 2014. godine, u 19 sati, u Velikoj dvorani Novinarskog doma, Zagreb, Perkovčeva 2.

– Hoće li odluka ravnateljstva HRT-a o gašenju većeg broja dopisništava biti pogubna za javnu radio-televiziju? Hoće li se time dodatno nastaviti pad gledanosti HTV-a? Koliko će smanjenjem broj dopisnika na kvaliteti izgubiti mnoge HTV-ove emisije? Ne bi li svi pretplatnici HRT-a trebali biti tretirani na jednak način, između ostalog i tako da dio njihova pretplatničkog novca ide i na rad dopisništva iz njihove regije? Zašto se mnogi boje javno govoriti o gašenju dopisništava, temi koja ih se izravno tiče? Može li se išta učiniti da se zatiranje dopisničkog rada spriječi? Tko bi to trebao i mogao učiniti: sami dopisnici, kolege im iz sjedišta redakcija, javnost…? – još je nekoliko pitanja koja će biti postavljena.

Na tribini koju će moderirati Melita Skender, novinarka časopisa Novinar, govorit će, među ostalima:
– Ivo Bušić, urednik dopisništava HTV-a od 1980. do 1997. godine
– Ivanka Lučev, rukovoditeljica Radne jedinice – HRT centri
– Vedran Marjanović, posljednji šef zagrebačkog dopisništva Slobodne Dalmacije
– Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Podsjetimo, u nekoliko posljednjih godina diljem Hrvatske je pogašena, treskom zatvorena i zabravljena glavnina dopisništava nacionalnih dnevnih i drugih novina, televizijskih i radio kuća itd. Žitelji glavnine hrvatskih regija i gradova tako su ostali bez mogućnosti kvalitetnog informiranja o važnim društvenim zbivanjima i pojavama u njihovim, ali i u drugim decentraliziranim hrvatskim sredinama (i obratno).

Primjera radi, Šibensko-kninska županija je ostala bez dopisništava Vjesnika, Večernjeg lista, Novog lista i Jutarnjeg lista, a isto se desilo i u većini preostalih županija.

– Nemojte ubiti glasnika – kaže stara izreka, a koja bi se u ovom slučaju mogla parafrazirati u ‘nemojte ugasiti dopisnika’.

 


VEZANE VIJESTI