Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Kršćanski svijet danas proslavlja blagdan Uskrsa

Kršćanski svijet danas proslavlja blagdan Uskrsa

Danas krščanski vjernici diljem svijeta proslavljaju Uskras- najveći i najstariji blagdan kojim se veliča uskrsnuće Isusa Krista.

Uskrs

Uskrs se obilježeva od 2.stoljeća jednom u godini i to u vrijeme nakon prvog proljetnog punog mjeseca, najčešće između 21.ožujka i 25. travnja. Proslavi najvećeg kršćanskog blagdana prethodi trodnevno sjećanje na veliku muku, smrt i uskrasnuće Isusa. U mnogim crkvama Hrvatske  tih se dana upriličuju prikazi posljednja tri dana u Isusovu životu. Veliko uprizorenje Isusove muke unatrag više desetljeća događa se i u Vodicama. U tamošnjem urpizorenju sudjeluju žudiji u živopisnim rimskim odorama, a slično je i u Vrlici, Makaraskoj i drugim dijelovima zemlje.

Žudije, snimio: Š. Strikoman

Uvod u veliko Uskršnje slavlje bila je Velika subota-dan molitve i tišine. U rimskom Koloseumu papa Franjo i 40-tak tisuća okupljenih vjernika molili su za najpotrebitije, a u meditacijama na križnim postajama molilo se za napuštene, zaboravljene, bolesne, starije osobe, za ovisnike, zatvorenike, one koji su bez posla ili strahuju od njegova gubutka, molilo se za mir u svijetu…Papa Franjo koji je predvodio subotnje bdijenje naglasio je kako je “Uskrs blagdan koji čovjeku donosi nadu, on je novi početak”. Vjernici s posebnom pažnjom očekuju papiru nedjeljnu Uskrsnu poruku “Gradu i svijetu”.

U svojoj Uskršnjoj poruci biskup šibenski Ante Ivas podsjetio je na bijeg  dvojice razočaranih Isusovih učenika od Isusova groba jer su im sve nade bile srušene.

Razumijemo muku prvih Isusovih učenika jer smo i mi danas Isusovi učenici  naroda i vremena u kojem se mnoge nade lako i brzo ruše u beznađe.

Svakodnevno se i posvuda susrećemo s križevima i križnim putevima, s grobovima i ruševinama mnogih naših nada kojima smo se tako nadali. Krist je doista uskrsnuo! Tu najradosnu vijest ljudske  povijesti javlja danas njegova Crkva svijetu i svakom čovjeku i cijelom narodu. Krist je ostao s nama živjeti. Vjerujemo da on danas želi svakoga od nas susresti, biti s nama, našim obiteljima. U toj vjeri, svima koji ste po krštenju ušli u smrt i uskrsnuće njegovo i svim ljudima  dobre volje koji se nadaju, želim  da Uskrsloga  pozovemo: „Ostani s nama Gospodine“. Bok je u Kristu postao čovjek da nasuprot zlim silama, zakonima, pečatima i stražarima smrti otvori sve grobove razapetih ljudskih nada. Došao je ljudima vratiti pokopane nade i otvoriti Božje obzore. Došao je vratiti vjeru i reći im da može i dalje na zemlji živjeti „životom u izobilju“, rekao je, između ostalog, biskup Ivas u svojoj tradicionalnoj poruci vjernicima za Uskrs.

Prvic-sepurine-Festival-3-034

Vjernicima se putem poslanice tradicionalno obratio i kardinal Bozanić koji je u subotu navečer u zagrebačkoj katedrali predvodio bdjenje. Govoreći o neuzvjesnosti, sutrašnjici, stanju koje paralizira, poručio je kako sve odgovore na pitanja treba tražiti u Uskrsu. Bez uskrsnuća bi ostali bez svog uporišta i zato pogled trebamo usmjeriti prema budućnosti. Strah sve više paralizira čovjeka, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Mnogi se osjećaju kao u mori. Uskrs razbija okove straha. Svima sretan Uskrs, poželio je vjerničkom puku Hrvatske kardinal Bozanić.

Ove nedjelje Uskrs proslavlja skoro 3 milijarde ljudi na svijetu. Na današnji dan slave ga kršćani diljem svijeta objedinjeni u zajedničkom proslavljanju najvažnijeg blagdana koji je temelj krščanske vjere.

Uskrs, snimila: J.K.

Poruku vjernicima u Hrvatskoj uputio je i srpski patrijah Irinej koji je naglasio kako je Uskrs pravo vrijeme za oprost. Vjernicima se porukom obratio i beogradski katolički nadbiskup Stanislav Hočevar podsjećajući ističući kako Uskrs donosi nadu.

Uz Uskrs su vezani drevni običaji koji su različiti od mjesta do mjesta. Zajedničko svima je odlazak na svetu misu i zajedničko blagovanje hrane koja je dan ranije blagoslovljena u crkvama.

Zadnjih godina u mnogim gradovima ustalio se običaj doručka na Uskršnji ponedjeljak kada se na trgovima posjetiteljima nude razne delice- uskršnja jaja, šunka, pogače…

Sretan Uskrs!

 

 


VEZANE VIJESTI