Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
IZDVOJENO / KULTURA / SCENA
Paddy's Allstars u Šibeniku

Sv. Patrik u Šibeniku:
Svetac iz uvoza donio porciju dobrog celtic-punka

Paddy's Allstars u Šibeniku

Počela je prva proslava sv. Patrika u Šibeniku. U ex hotelu Krka nastupili The Pulse, The Blarney Stone i Paddy’s Allstars.

Paddy's Allstars u Šibeniku

Paddy’s Allstars u Šibeniku

Da odmah razbijemo iluzije alternativnoj mladeži koja se sinoć okupila u Krki, na porciji dobrog celtic-punka: slaviti sv. Patrika u Šibeniku isto je što i slaviti Veliku Gospu u Vrpolju. Dobro, Patrik je jedno 400 godina mlađi pa je i malo više kul, pušta bolju muziku i nudi bolje pivo. Pa ako Hrvatska već uvozi sol, krumpir i peršin, zašto ne bi uvozila i svece? Njih, izgleda, nikad dosta.

Sveti Patrik sinoć je boravio u Šibeniku (a i večeras će) u prostoriji nekadašnjeg hotela Krka, koja se valjda nije renovirala još od kad je Patrik po Irskoj naganjao zmije. Srednjovjekovne zavjese, ulična rasvjeta na unutrašnjim zidovima i uspavani domar u kutu prostorije, kolorit su iz Fellinijevih filmova, koji u fuziji s irskim melodijama čini rijetko doživljenu scenu.

Sviralo se dobro, na trenutke odlično.  Naramak dobro znanih hitova čuli smo od The Pulsea, mlađahnog šibenskog benda kojemu predviđaju svijetlu budućnost, koliko god to naivno zvučalo. Energije imaju, volje imaju, svirati znaju i u stanju su rasplesati publiku; to im je zasad sasvim dovoljno. Također mlad i svjež bend, The Blarney Stone, domaće su uzdanice irish rocka čiji je repertoar zabavan, nabrijan i kratak. Obrade novijih irskih standarda, poput nekih iz opusa Flogging Molly, naišle su na rasplesani odaziv šibenske publike, koja se u pauzama zabavljala obaranjem ruku i natjecanjem u ispijanju piva.

Zvijezde večeri bili su zagrebački Paddy’s Allstars, vrstan celtic-punk bend, koji se okupio nakon godinu dana stanke. Izvodeći uglavnom vlastiti materijal, obogaćeni panovom frulicom i violinom, prodrmali su distorziranim refrenima posrnulu Krku.

Fešta uvezenog sv. Patrika nastavlja se večeras na istom mjestu uz Belfast Food, The Passengers i Lent. Upad je 40 kuna.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI