Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
UKRATKO

Novi šef Hrvatske gospodarske komore HDZ-ov prvoborac Luka Burilović

Skupština Hrvatske gospodarske komore izabrala je danas Luku Burilovića za novog direktora, nakon 18 godina neprikosnovene “vladavine” Nadana Vidoševića. Burilović je pobijedio Damira Kuštraka u drugom krugu izbora zahvaljujući potpori 41 člana Skupštine, dok je njegov protukandidat dobio svega 30 glasova. Novi šef HGK je inače predsjednik Uprave županjske Sladorane i član je HDZ-a od 1990.g. S druge strane, poraženi Kuštrak, potpredsjednik Todorićeva Agrokora za izvozna tržišta, kotira kao osoba bliska vladajućoj Kukuriku koaliciji, s obzirom da je još u vrijeme vlade Ivice Račana bio zamjenik ministra financija (Mate Crkvenca).

Na natječaj za novog čelnika HGK javilo se 15 kandidata, od kojih je njih četvero, na prijedlog Upravnog odbora Komore , ušlo u završnicu izbora, pa je Skupština birala između Burilovića, Kuštraka, Zlatka Hodaka i Vladimira Ferdeljija, da bi se u drugoj rundi izbornog nadmetanja odlučila za predsjednika uprave Sladorane .

Novi direktor je najavio da neće ukinuti obvezno članstvo u HGK niti ga zamijeniti eventualnim dobrovoljnim, te kao primarni cilj novog vodstva naveo povratak povjerenja u instituciju kojoj je od danas, naredne četiri godine, na čelu. Burilović drži da predsjednik HGK mora biti neovisan i od politike,  ali i različitih interesnih, korporativnih interesa i lobija.

Do smjene na vrhu Komorske organizacije došlo je poslije dugogodišnjeg monopola proskribiranog direktora Nadana Vidoševića koji je lani uhićen  u aferi Remorker, pod sumnjom za izvlačenje milijuna kuna iz blagajne HGK .


VEZANE VIJESTI