Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
EKOLOGIJA
Mali čovjek i veliki Krčić  (foto:TRIS, Hrvoslav Pavić)

Kninjani se snažno protive hidroelektrani na simbolu grada:
E nećete nam uzeti Krčić!

Mali čovjek i veliki Krčić (foto:TRIS, Hrvoslav Pavić)
Mali čovjek i veliki Krčić  (foto:TRIS, Hrvoslav Pavić)

Mali čovjek i veliki Krčić (foto:TRIS, Hrvoslav Pavić)

Kninjani su krenuli pružati otpor, po mnogima, začuđujuće opasnoj i nebuloznoj zamisli o gradnji hidroelektrane na rijeci Krčiću i na izvoru rijeke Krke. U ovim trenucima Kninjani na svojim profilima na društvenim mrežama masovno postavljaju fotografiju slapa Topoljac na Krčiću kao svoju naslovnu fotografiju. U svojim objavama građani najavljuju, ukoliko to bude potrebno, i drukčiju borbu protiv te ideje od pukog postavljanja fotografija na profile društvenih mreža. Jedna od takvih poruka posebno oslikava stajalište većine Kninjana, žitelja grada u kojem država od rata naovamo  nije učinila gotovo ništa kako bi im olakšala život i omogućila bolju egzistenciju, I na koncu, umjesto oživljavanja mrtvog gospodarstva, i državne i kninske vlasti šutke ili glasno podržavaju projekte poput gradnje hidroelektrane nad izvorom Krke, te pogoduju tvrtki  koja desetljećima u srcu grada truje i zagađuje okoliš, a možda i pitku vodu za desetke tisuća ljudi.

‘Sve nam uzimaju…’

– Sve nam uzimaju, a sad bi i ove ljepote koje me jedine još zadržavaju u Kninu!!!! Moramo se probuditi iz ovog sna u kojemu nam propada sve ono što humanim nas čini!!! – veli jedna Kninjanka.

Kninski internetski portal HUKnet   izvještava danas o kninskom otporu gradnji hidroelektrane.

Crtež iz HEP-a projekta

Crtež iz HEP-a projekta

– HEP planira izgraditi hidroelektranu na Krčiću čime će nestati prelijepi slap koji je simbol Knina i neprocjenjiva prirodna ljepota, a kanjon Krčića će se pretvoriti u akumulacijsko jezero. Sigurni smo da, ne samo ekolozi, nego građani Knina to neće dopustiti. Već je, od strane aktivista kninske Ekološke udruge Krka, pokrenuta akcija da svi za naslovnu sliku svog facebook profila stave sliku Krčića i na taj način upute svoj prosvjed HEP-u i njegovim suludim namjerama. Akciiji se masovno pridružuju brojni Kninjani. Napokon se o HEP-ovoj namjeri izjasnilo i Ministarstvo okoliša. Doduše, šturom informacijom napisanom administrativnim, javnosti nerazumljivim riječnikom. Informacija glasi: “Zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš male hidroelektrane Krčić”. Na stranici ministarstva objavili su i dokument, također nerazumljivog značenja (kao da su naziv sastavljali montipajtonovci)) pod imenom ‘Podloga zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš’. Podsjetimo, iznad slapa Krčića i izvora rijeke Krke HEP planira graditi hidroelektranu s akumulacijskim jezerom iako je to područje danas dio ekološke mreže “Natura 2000 – kažu na HUKnetu.

‘Prave se blesavi’

A u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode su do nedavno šutjeli o Krčiću ili su se, kako kaže jedan Kninjanin, ‘pravili blesavi’ . Najviši dužnosnici tog državnog tijela kojemu je isključiva zadaća štititi prirodu još prije dvadesetak dana su govorili kako – ‘nisu upoznati’ s projektom. No sada je posve izvjesno da su itekako upoznati, što se može vidjeti klikom na njihovu stranicu    gdje se nalaze INFORMACIJA o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš (poveznica) i     ELABORAT zaštite okoliša ( Podloga zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene uitjecaja zahvata na okoliš) (link ovdje).

Podsjetimo, prvi od hrvatskih medija koji su izvjestili javnost o reaktualiziranim planovima Hrvatske elektroprivrede bili su portal TRIS (poveznica)  i HRT (link) . Premda su u HEP-u skrivali od javnosti pojedinosti o ovom projektu, mediji su ga objavili, te su upozorili na moguće štetne posljedice ovog energetskog objekta koji, prema procjeni uglednih stručnjaka, ne bi imala smisla i zbog vrlo male količine proizvedene električne energije, te potencijalno pogubnog utjecaja na osjetljivi krški okoliš i vodno bogatstvo.

No svjedoci smo da su interesi onih koji guraju ovakve projekte i ranije bili ispred općih interesa, pa je upitno koliko će se u ovom slučaju očigledno negativan stav građana i stručne javnosti biti presudan. Osim ako ne prevlada protivljenje Kninjana, kao što je to prikazano danas, u porukama poput ove:

– E nećete nam uzeti Krčić!”

 

Ljepota Krčića (Foto: H. Pavić)

Ljepota Krčića (Foto: H. Pavić)


VEZANE VIJESTI