Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO

Dinko Cvitan, novi glavni državni odvjetnik

Nakon osam godina na čelu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK-a), Dinko Cvitan izabran je jednoglasno za novog glavnog državnog odvjetnika. U Saboru mu je potporu dala i pozicija i opozicija što je doista rijetka prilika kod hrvatskih parlamentaraca.

Prema objašnjenju iz Vlade, politika kontinuiteta presudila je u izboru Cvitana za Bajićevog nasljednika,  s obzirom da je i kao ravnatelj USKOK-a zadnjih osam godina bio najbliži Bajićev suradnik.  Na novu dužnost Cvitan će stupiti 24.travnja kada će aktualnom glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću isteći njegov treći uzastopni mandat na toj funkciji. S mjesta glavnog, Bajić će se “preseliti” na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Na funkciju ravnatelja USKOK-a, kako se vjeruje, a to je i osobna želja i preporuka Cvitana, trebala bi doći njegova dosadašnja zamjenica Tamara Laptoš. Laptoš je sposobna, stručna i moralna osoba, a uz to i jedina osoba u Uredu- kazao je pomalo u šali Cvitan- s kojom sam se uspio čak posvađati, što je samo dodatno kvalificira za buduću ravnateljicu USKOK-a.

Novi glavni državni odvjetnik čvrsto je obećao da nikakvi politički pritisci na njega neće imati utjecaja, te upozorio na “lokalne šerife” kao najveći problem korupcije u Hrvatskoj. Govoreći o svome prethodniku Mladenu Bajiću, kazao je kako je ponosan što je devet godina bio njegov bliski suradnik. Bajić je napravio mnogo, i zadužio mnoge, ocijenio je Cvitan.


VEZANE VIJESTI