Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / POLITIKA
Roko i Cicibela bi ipak dobili povlasticu za mali ribolov, s obzrom na primanja

U mreži EU apsurda:
na Farskim otocima masakr dupina, a u nas zabrana ‘mriže za teću brudeta’

Roko i Cicibela bi ipak dobili povlasticu za mali ribolov, s obzrom na primanja

Za koji dan će se u Hrvatskoj, zemlji s 1185 otoka i članici EU-e, ‘malim’ stanovnicima zapriječiti (s manjim iznimkama) korištenje ribarskih mreža, ribolovnog alata koji se na ovim prostorima koristi od pamtivijeka. Zbog usklađivanja propisa s onima koji navodno vladaju u EU-i, mreže će u more moći bacati samo profesionalni ribari, a iznimka su tek stanovnici probalja i otoka stariji od 60 godina koji nemaju mjesečna primanja veća od – 1660 kuna. Kako valjda ovi ne bi skapali od gladi, plemeniti domaći zakonodavci usklađeni s EU šefovima su se smilovali priobalnom življu, ali isključivo onima koji  za održavanje životnih funkcija nemaju više od – 55 kuna dnevno. (!?)

Roko i Cicibela bi ipak dobili povlasticu za mali ribolov, s obzrom na primanja

Roko i Cicibela bi ipak dobili povlasticu za mali ribolov, s obzrom na primanja

Ukidanje prava na ulov mrežom do pet kilograma ribe dnevno za osobne potrebe lokalnog stanovništva nema nikakvog uporišta u zdravom razumu, nema veze s bilo kakvom strateški opravdanom ekononomskom logikom, a niti s možebitnom brigom za održivost života u moru, viču mnogi. Neće se ovime niti spriječiti ribolov na crno, nego je to moglo učiniti kažnjavanje onih koji su zloupotrebljavali status ‘malih ribara’, smatra se.
Nasuprot tome, ovo više liči na pilanje grane na kojoj se sjedi ili bušenjem broda u kojem se plovi, tek ako se sjetimo koliko ovdašnje tradicionalno ‘malo’ ribarstvo doprinosi ukupnom ‘brendu’ hrvatskog turizma.

Oranje podmorja i trabunjanja o tzv. ZERP-u

– Bilo je država i država na ovim prostorima, ali je malo koja na duži rok zabranjivala ribolov mrežom za  jedne gradele ili teću brudeta, za skroman ručak – zakukao je na televiziji jedan kvarnerski umirovljenik s nešto višom mirovinom.

Dok pod našim otocima talijanska flota nemilosrdno tamani milijune eura i jadranski riblji fond, trabunja se o tzv. ZERP-u, neki domaći kočari nesmetano oru po osjetljivim zaljevima i kanalima, a riba iščezava, zakonodavci su se sjetili ribarskih mrežica za pet kilograma ribe. Kome se pogoduje? Trgovačkim lancima, uvoznicima hrane, nama sigurno ne… ljuti se primorski živalj. Ovo je još jedan ozbiljan udarac za otočno stanovništvo, govore mnogi: kao da netko čeka da se svi iselimo i nestanemo odavde.

– Uskladiti s EU, uskladiti s EU… – u birokratskom zanosu se hipnotički ponavlja s vrha, umjesto suvislog objašnjenja.

– Morski ribolov: ribarstvo, uz turizam i poljoprivredu predstavlja glavni izvor prihoda priobalnih, a posebice otočnih zajednica – cinično zvuči definicja istaknuta na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a na kojima se još uvijek ne mogu naći podrobnije obavijesti o najavljenim novim pravilima zbog kojih se uzburkala i zapjenila čitava obala.

Masakr EU dupina i kitova

A na drugoj strani EU-e, na Farskim otocima (Føroyar, Faroe Islands), u skupini od 18 otoka koji pripadaju Kraljevini Danskoj ali imaju visoku autonomiju, svake godine se događa jedna izuzetno brutalna tradicionalna ‘maloribarska’ manifestacija kou upražnjavaju svi – i mladi i stari, i ribari i neribari. Na stotine dupina i kitova biva potjerano s pučine u otočni zaljev i tamo, u plićaku, lokalno stanovništvo s ubojitim zanosom, naoružano željeznim kukama i šiljcima i noževima, i bez samilosti, s teško razumljivim ushitom ubija bespomoćne morske sisavce.

Užas na Farskim otocima

Užas na Farskim otocima

Isti oni dupini koji su znali pomagati ribarima u ribolovu, a danas pomažu bolesnoj djeci pri liječenju, tamo su meta krvožednog običaja koji se naslanja na neka davna vremena kada su morski sisavci bili važan dio prehrane ondašnjih otočana. Kao podsjetnik  tim vremenima, novovjeki Vikinzi u cjelodnevnom mučnom događaju zacrvene krvlju čitav otočni zaljev, a lešine nesretnih životinja plutaju uokolo. Taj je događaj zgrozio čitav planet, kada su prije par godina s udaljenog otočja smještenog negdje na pola puta između Islanda i Norveške, u svijet probile fotografije okrvavljenih otočana i stotina iskasapljenih lešina kitova i dupina. Godišnje na ovaj ili neki drugi način tamo strada i 3000 kitova i dupina, prema nekim procjenama.
I sad – nije baš jasno je li i takva vrsta ‘malog ribolova’ usklađena s EU propisima? U Hrvatskoj je kazna za ubijanje dobrog dupina 35.000 kuna, a za druge duupine i kitove 40.000 kuna. Hrvatska je također članica EU-e.

No, čini se da EU ima i drugih problema s Farskim otocima, pa je Bruxelles lanjskog kolovoza reagirao jer su izlovljavali haringe do mile volje, oglušujući se na ‘EU usklađenja’.

Priobalni živalj kao srdela koja se koprca

– Europska je komisija donijela paket mjera kako bi se riješio problem trajnog neodrživog ribolova haringa koji provode Farski otoci. Mjere uključuju zabranu uvoza haringe i skuše iz atlantskog stoka koje su ulovljene pod nadzorom Farskih otoka te proizvoda ribarstva koji sadržavaju ili su napravljeni od takve ribe. Mjere uključuju i ograničenja na uporabu lúka EU-a od strane plovila koja izlovljavaju stokove haringe i skuše pod nadzorom Farskih otoka.
To znači da neka farska polovila neće smjeti pristajati u luke EU-a osim u hitnim slučajevima – zaprijetili su iz EU-e.

A tamnošnje lokalne vlasti se nisu preplašile, niti su se brže-bolje počele ‘usklađivati s EU’.

– Živimo od resursa ribe posljednjih 150 godina. Ovo je naš kruh. Europska unija neće odlučivati što da radimo u svojim vodama. Naravno da ćemo naći nova tržišta u Kini, Rusiji i Africi za skušu i haringe – odgovorio je otočni čelnik Kaj Leo Holm Johannesen.

Na ovim otocima, čije ime zapravo znači Ovčji otoci, živi svega 48 tisuća stanovnika, daleko manje nego u Hrvatskoj, no zdušno se bore za svoja ribarska prava, te za opisane krvave običaje. Premda je teško podržati njihove  postupke, opet ostaje pitanje je li moguće da naši ‘za EU pregovarački timovi’ nisu dospjeli isposlovati makar malo bolje ‘pozicije’ za svoje stanovništvo, pa makar kada se radi o pravu na tradicionalni mali ribolov – mrežama. Ovako, mnogi uz hrvatske obale osjećat će se opet poput bespomoćne srdele koja se koprca u mreži apsurdnih i nepristalih EU propisa.

Ili kao nasamareni dupin s Farskih otoka.

Ubojstvo dupina u hrvatskom dijelu EU-e se kažnjava i s 40.000 kuna

Ubojstvo dupina u hrvatskom dijelu EU-e se kažnjava i s 40.000 kuna

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI