Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
EKOLOGIJA
Krka konačno bliža ‘domaćima’: Vikend u prirodi besplatan za sve mlađe od 18 godina

Krka konačno bliža ‘domaćima’:
Vikend u prirodi besplatan za sve mlađe od 18 godina

Zima na Krki (foto: NP Krka)

Zima na Krki (foto: NP Krka)

Vikend u prirodi – nazvali su u Nacionalnom parku Krka manifestaciju koju priređuju tijekom ožujka. Naime, povodom obilježavanja datuma važnih u zaštiti prirode tijekom ožujka – Međunarodnog dana rijeka (14. ožujka), Svjetskog dana šuma (21. ožujka) i Svjetskog dana voda (22. ožujka), Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira – Vikend u prirodi. Naziv akcije podrazumijeva kako u NP Krki žele da što više žitelja provodi vrijeme u okruženju lijepe prirode, pa su odlučili kako će svake subote i nedjelje u ožujku (pet vikenda) ulaznice za odrasle za individualni posjet Nacionalnom parku „Krka” imati promotivnu cijenu od 30 kn, dok će ulaz za djecu do 18 godina, u pratnji roditelja, biti besplatan.

– Od 1. ožujka 2014. ponovno se otvaraju svi sadržaji i recepcije na Skradinskom buku i Roškom slapu. Radno vrijeme NP „Krka“ je od 9 do 16 sati. Red plovidbe je sljedeći: Skradin – Skradinski buk: 9.00, 11.00, 13.00 i 14.00 Skradinski buk – Skradin: 11.30, 13.30 i 15.30 Izleti brodom za Visovac, Roški slap i manastir Krka još se ne organiziraju – javljaju iz Parka.

krka snijeg

Inače, na veselje žitelja Šibensko-kninske županije, odnedavno je uprava NP-a donijela neke popularne odluke, primjerice uvođenje godišnjih ulaznica za sve ‘domaće’. Naime, često su se posljednjih desetljeća mogli čuti opravdani prigovori na previsoke cijene ulaznica koje su onemogućavale lokalno stanovništvo da češće posjećuje prirodne krasote koje im se nalaze u dvorištu. Ta je nepopularna politika Javne ustanove izmjenjena, pa tako sada odrasle osobe kojima je u osobnoj karti šibensko-kninska adresa za 99 kuna mogu nabaviti godišnju ulaznicu s kojom u posjet parku mogu tijekom godine ići kad god im se prohtije, a ista takva karta za djecu (7 do 18 godina) nudi se za – 40 kuna godišnje.

Kako tvrde u NP-u, i tamnošnji ugostitelji će se prilagoditi nakani da se park približi lokalnom stanovništvu, pa će se na Skradinskom buku i Roškom slapu nuditi ‘meniji po promotivnoj cijeni’, a ne po onima koje su u ljetnoj sezoni ‘okrenute’ prema turistima. Ovime će se valjda spriječiti slučajevi u kojima su više puta u životu Krku posjetili Nijemci, Belgijanci ili čak Japanci, udaljeni desecima tisuća kilometara, nego neki Šibenčani, koji su od Skradinskog Buka udaljeni jedva 10 kilometara.

krka među gredama

 


VEZANE VIJESTI