Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Nakon himne novinari su morali napustiti sportsku dvoranu

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje:
HDZ najprije pozvao novinare, pa ih udaljio sa skupa

Nakon himne novinari su morali napustiti sportsku dvoranu
Nakon himne novinari su morali napustiti sportsku dvoranu

Čelnici HDZ-a slušaju hrvatsku himnu u šibenskoj sportskoj dvorani

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na protjerivanje novinara s proslave 24. obljetnice HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika koja je održana u ponedjeljak u sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku. Takvo što se od osnutka hrvatske države vrlo rijetko događalo, a posebice ne na javnim skupovima poput spomenutoga. Izuzetak je nedavni slični događaj u udruzi U ime obitelji koja je zapriječila izvještavanje nekim medijskim kućama, među kojima i HRT-u. Evo što kažu u HND-u.

Zdenko Duka,predsjednik HND-a

Zdenko Duka,predsjednik HND-a

– Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno i osuđuje odluku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da udalji novinare s HDZ-ovog svečarskog skupa 24. obljetnice preksinoć u sportskoj dvorani u Šibeniku.

Novinari različitih redakcija uredno su, kao i svake godine, bili pozvani na svečanost. Predsjednik Karamarko dao je novinarima izjave u hodniku a onda im je rečeno da budu u dvorani dok se odsvira himna i odmiruje minuta šutnje za pale branitelje i članove stranke, pa da napuste skup.

Obrazloženje predsjednika Karamarka zanimljivo je: „novinari vade iz govora samo ono što bi moglo kompromitirati, što ne zvuči lijepo, vade iz konteksta…pustite nas da malo sami uživamo u zajedništvu…“ To bi značilo da se predsjednik stranke, a valjda i ostali, pribojavaju vlastitih riječi kao da žele reći da govore jedno za javnost a kad se malo opuste u zajedništvu – onda govore ono što stvarno misle.  Nije to bilo odlučivanje o nekom delikatnom stranačkom ili kadrovskom problemu, to je, zaboga, bila samo svečanost. Ali – zatvorena za novinare.

Nedopustivi selektivni pristup redakcijama pokušala je primijeniti inicijativa „U ime obitelji“, prilikom referenduma o braku u prosincu prošle godine pa je naišla na jedinstveni bojkot hrvatskih redakcija.
Bilo kakvo zatvaranje i blokiranje informacija novinarima nedopustivo je u demokratskom društvu i naići će na osudu profesionalne novinarske udruge – stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Zdenko Duka i Hrvoslav Pavić, predsjednik Ogranka HND-a Šibensko-kninske županije.

HND logo

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI