Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KULTURA
Babilon Danijela Žeželja, umjetnika koji je fascinirao Fellinija, ali i mnoge druge Babilonce

Babilon Danijela Žeželja, umjetnika koji je fascinirao Fellinija, ali i mnoge druge Babilonce

babilon

Danijel Žeželj zasigurno je, bez pretjerivanja, jedan od najboljih autora stripova i ilustratora na svijetu. Uostalom, oni kojima to još nije jasno mogu to spoznati uživo, sutra, u četvrtak 6. veljače u 20 sati, u Galeriji Studenskog centra u Zagrebu. Žeželj, već odavna međunarodno priznati svjetski umjetnik, ponovno izlaže u Zagrebu, gradu svojega djetinstva: a ovoga puta se predstavlja njegova uistinu impresivna grafička novela nazvana Babilon. Izložba se sastoji od tri dijela: 92 originala grafičke novele „Babilon”, projekcije 8 animiranih filmova nastalih kao dio multimedijalne predstave „Brooklyn Babylon” i serije od 8 grafika (giclée printeva) koje su reprodukcije originalnih akrilik slika na dasci, nastalih u procesu izrade animacija.

Crtač i raspjevani bračni par

Ali to nije sve. Ima još: Danijel Žeželj će izvesti i jedan od svojih perfomansa u kojima pred gledateljima uživo crta na velikim površinama, a glazbenici istodobno sviraju – uživo. Performans nazvan ZOO ovaj put Žeželj priređuje s jednim bračnim parom sastavljenim od dvoje glazbenih umjetnika: Ivankom Mazurkijević (Stampedo) i Damirom Martinovićem Mrletom (Let 3).

Danijel Žeželj je kultni status, kako se to kaže, stekao još ranih osamdesetih kao strip crtač i autor brojnih genijalnih grafičkih uradaka (primjerice vizuali za Radio 101, Kulušić i dr.) koja su postala živa memorija i upečatljivo obilježje ondašnjeg predratnog urbanog Zagreba i vremena koja kod mnogih već bude osjećaje koji su najbliži pojmu nostalgija. Nije puno tinte potrošio a već su za njegova djela doznali i preko granica Hrvatske, odnosno ondašnje Jugoslavije.

babilon3

Žeželj se ubrzo nalazi na radu u inozemstvu gdje zbog svojega osebujnog i dojmljivog izričaja vrlo brzo biva gurnut u prvu ligu svjetskog stripa. Knjige izdaje posvuda po svijetu, a život (crtež) ga odvodi preko Italije u Englesku i dalje, te preko oceana, u New York. U Brooklynu je proveo dugi niz godina crtajući ‘za sebe i za svijet’, ali i za najveće tamnošnje izdavačke kuće i časopise (npr. New York Times), dao svoj pečat strip junacima poput Batmana, kapetana Amerike i dr. Odnedavno Žeželj više nije stanovnik New Yorka, nego Zagreba.
‘Vratija se Žeželj iz Amerike’, kako je netko zabavno naslovio novinski tekst o Žeželjevu povratku u domovinu.

Evo kako ga predstavljaju u skupini Petikat, kojoj pripada: Danijel Žeželj autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao je s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper’s Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud, itd. Autor je vise od dvadeset grafičkih novela i tri animirana filma, A Different Bunny (2010), Fibonaccijev kruh (2012) i Tisuću (2014.). Živi i radi u Brooklyu i Zagrebu.

Federico Fellini: Fasciniraju me Žeželjeve perspektive

O razmjerima Žeželjeva ugleda dovoljno slikovito govori i činjenica kako mu je još 1993. godine predgovor za njegovu knjigu Ritam srca nešto prije smrti napisao glasoviti filmski redatelj Federico Fellini, očito oduševljen njegovim djelom.

– Fasciniraju me Žeželjeve prijeteće i sablasne perspektive, način na koji uspijeva izraziti, kroz svoje priče i svoje likove, osjećaj melankolije, nečega uznemirujućeg i kobnog. Sve ovo predstavljeno je velikim darom i stilom koji uspijeva izložiti njegovu mračnu viziju svijeta jedinstveno i dosljedno – među ostalim je napisao Fellini.

No da je poživio, Fellini bi vjerovatno također štovao Žeželjevu poetiku, koja danas baš i nije tako ‘prijeteća i sablasna’, već bi u njoj pronašao i toplinu i optimizam i nagovještaj mogućnosti svijetlije budućnosti, unatoč aktualnim civililizacijskim neprilikama. Evo što kažu povjesničari umjetnosti.

babilon5

– Babilon je podjednako tragična koliko i optimistična priča o otporu instrumentalizaciji i oslobađajućoj kreativnoj „delikvenciji“, smještena u prostor i vrijeme, s ubačenom tek pokojom dekontekstualiziranom varkom, čarolijom starih filmova i dječjih slikovnica. U konačnici, radi se o potrebi da se progovori, ukaže, upozori ili tek uprizori svijet kojeg gledamo oko sebe, no ne nužno i vidimo, kao i svakodnevnu magiju kreativnog, moralnog i društveno odgovornog djelovanja koju treba živjeti – kaže Marija Borovičkić u tekstu za katalog izložbe.

Stolar Lev Bezdomni i najviši neboder svijeta

A Žeželjev Babilon je zapravo grafička novela čijih 8 poglavlja čini ukupno 120 stranica jedinstvene slikarske i poetske gradnje, priče koja povezuje sanjano i stvarno, budućnost i prošlost, Zagreb i Brooklyn, svijet odraslih i svijet djetinjstva, kako se opisuje.
Radnja: priča o gradnji najviše građevine na svijetu u Brooklynu, metropoli budućnosti. U srcu starog gradskog kvarta gradonačelnik odlučuje podići najviši neboder svijeta. Lokalni stolar Lev Bezdomni rastrgan je između vlastite ambicije i osjećaja prema zajednici kada dobije narudžbu da sagradi vrtuljak na samom vrhu građevine, zbog čije su gradnje dijelovi njegova grada sravnjeni sa zemljom, a njegovi sugrađani ostali bez krova nad glavom. Slijepo posvećen svome radu i pozivu, Lev postaje sudionikom u uništenju vlastitog susjedstva…

babilon2Babylon je inspirativni primjer snage grafičke novele bez teksta koja se uspješno obraća svakom čitatelju ponaosob, i to na svim kontinentima, netko je napisao, a o tome govori i tekst jednog američkog povjesničara umjetnosti o prvom susretu s njegovim stripovima.

– Prvi sam put neki od ranih radova Danijela Žeželja otkrio u jednoj čikaškoj knjižari s različitim alternativnim stripovima, među kojima je na niskoj polici bio i Air Mexico (2000). Čim sam otvorio tu knjigu, ostao sam zatečen intenzitetom i čarolijom gustih poteza kistom – kao da sam ušao u džunglu vješto nacrtanih slika, u kojoj se sa svakom tablom otvaraju novi vidici. Kupio sam knjigu i skrenuo u kafić na uglu gdje sam ispijao kavu za kavom, dok sam uzbuđeno uranjao u Žeželjevu zadivljujuću crno-bijelu umjetnost. Izgledalo je, kao da je na neki tajanstveni način rasjekao bijele površine listova, da iskrvare tamni crtež u tok priče koja je bez napora tekla od stranice do stranice. Žeželj je umjetnik čije priče pričaju jezikom slika sposobnih da protresu našu društvenu osviještenost – kazao je David A. Berona o tom događaju.

Onaj tko do sad nije vido Žeželjeve crteže, to može učiniti od sutra u zagrebačkom SC-u, a velika je vjerovatnost da će doživjeti nešto slično poput Amerikanca iz gornjeg pasusa. Pa tko može, ima da se nacrta na izložbi.

danijelgrad3

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI