Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
KULTURA / POLITIKA
Zdenko Duka,predsjednik HND-a

Zdenko Duka:
Mijenjajte Kazneni zakon koji potiče novinarsku autocenzuru

Zdenko Duka,predsjednik HND-a
Zdenko Duka,predsjednik HND-a

Zdenko Duka, predsjednik HND-a

– Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno kaznenom prijavom protiv novinara Kanala Ri Ernesta Marinkovića za kazneno djelo klevete a koju su DORH-u uputili šefica PR službe riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela Lea Stoiljković-Medved i njezin suprug Zoran Medved. Naime, Marinković je prijavljen samo zbog toga što je najjednostavnije, bez ikakvih subjektivnih ocjena ili komentiranja, izvijestio o tome kako je HDZ-ov vijećnik Hrvoje Burić tražio detaljniji uvid u proračun Grada Rijeke i uvid u poslovanje marketinških agencija koje su poslovale s Gradom, sumnjajući da je i tvrtka u kojoj gospodin Medved ima udjele – poslovala s Gradom Rijekom. Prema odredbi Kaznenog zakona koji je u primjeni od početka prošle godine, kolega Marinković mogao bi biti kažnjen novčanom kaznom čak i do 500 dnevnih iznosa a samo zato što je – kao što to novinar profesionalno i treba učiniti – istinito prenio ono što je tvrdio vijećnik Burić – upozorio je danas javnost Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

HND je već tražio od mjerodavnih institucija u zemlji i sada traži ponovno izmjenu novog Kaznenog zakona u odredbama koje se odnose na povrede časti i ugleda jer je očito da su nove odredbe koje sankcioniraju i istinite informacije kao klevetu ili kao novo kazneno djelo sramoćenja korak natrag u zaštiti slobode govora i medijskih i novinarskih sloboda, ističe Duka.

– Ovako restriktivne odredbe Kaznenog zakona neminovno uzrokuju autocenzuru. Ali, novinarsku autocenzuru isto tako izazivaju i postupci pojedinih nakladnika i najave da neće nadoknađivati troškove sudskih postupaka i odštete koje prema sudskoj odluci njihovi novinari trebaju platiti tužitelju, naravno ako izgube sudski postupak zbog klevete, sramoćenja ili uvrede. Novinarske priloge koje pojedina redakcija objavljuje urednički odobravaju urednici i već stoga je posve normalno i pošteno da nakladnici tih redakcija i nadalje plaćaju odštetu, kao što su to uglavnom činili i do prije nekog vremena. Osobito je nedopustivo kad na stare procese nakladnici žele primjeniti novu politiku neplaćanja. To više što vidimo u primjeru kolege Ernesta Marinkovića da se može biti tužen i samo zbog profesionalno napravljenog izvještaja – zaključuje Zdenko Duka.

Na koncu, u HND-u smatraju kako su novinari zbog aktualnim zakonima ozbiljno ugroženi i dok savjesno obavljaju posao kako bi ga prema pravilima struke trebali obavljati.

– Novinar je ako izgubi proces i u kaznenom i u građanskom procesu u mnogo nepovoljnijoj situaciji od tuženog nakladnika. Nakon izgubljenog procesa za kazneno djelo sramoćenja, pa nakon toga još i eventualne građanske parnice za naknadu štete, izgledi novinara da izbjegne velike novčane kazne su ništavne, jer se parnični sud ravna prema dosuđenoj presudi za kazneno djelo – ističu u HND-u.

Treba vidjeti hoće li se mjerodavne strukture ikako reagirati na ovaj istup HND-ova predsjednika i razmotriti ozbiljan problem na kojega su u HND-u već upozoravali u više navrata, a usljed kojega su snažno uzdrmana prava javnosti na objektivno i slobodno informiranje.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI