Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO / SCENA
‘Cop Killer’ – pjesma kojoj je vlast SAD-a zatrla svaki trag

‘Cop Killer’ – pjesma kojoj je vlast SAD-a zatrla svaki trag

Najava povratka na scenu slavnog crossover benda Body Count, kojeg predvodi reper i glumac Ice-T, prilika je da se podsjetimo na najveću glazbeno-političku kontroverziju u novijoj američkoj povijesti.

Ice-T (Wikipedia)

Ice-T (Wikipedia)

Glasoviti Prvi amandman, ponos i dika američkog zakonodavstva kojim se jamči sloboda govora, svako se toliko spotakne o vlastitu nedorečenost. Slobodni ste, dakako, govoriti što god hoćete, no kad prstom uprete u manjkavost vlastodržaca, uzalud vam pozivanje na zakonom zajamčena prava. Vaš dugi jezik neće biti sudski progonjen, no bit ćete prozivani, izolirani, omalovažavani i nepodobni. Pitajte samo Ice-T-ja, glazbenika koji je početkom devedesetih žestoko reagirao na očitu nepravdu; na policijske pendreke na leđima crnoputog momka, čiji je grijeh bio prekoračenje brzine. Tako je 1992. objavljena pjesma „Cop Killer“, udarni singl s prvog albuma grupe Body Count, koja je Ice-T-jev bend lansirala u prvu svjetsku rock ligu, a istovremeno izazvala ogorčenost, kontroverzije i osudu američkog političkog establišmenta. Rezultat svega je da se danas „Cop Killer“ ne može čuti niti kupiti u legalnoj prodaji. Administracija SAD-a pjesmu je zavijek izbrisala iz etera, mada nikad nikakva službena zabrana nije objelodanjena.

Zašto je Ice-T-jev hit bio toliko trn u oku političara, pa i samom Georgeu Bushu starijem, koji se te ’92. negativno očitovao o „Cop Killeru“ tijekom predsjedničke kampanje? „Ubojica policajaca“ bila je protestna pjesma, izravna i ogorčena reakcija na zloglasnu policijsku intervenciju u Los Angelesu u ožujku 1991. godine, tijekom koje je brutalno premlaćen crnoputi tada 26-godišnji Rodney King, koji je bio zaustavljen zbog brze vožnje. Videosnimka skandala je zgrozila svijet, a nakon oslobađajuće presude za četvero policajaca, u losanđeleskom predjelu South Central (otkud potječe i sam Ice-T) izbili su trodnevni neredi, koje su uspjele ugušiti tek trupe američke vojske.

Prijetnje smrću

Ice-T je bio samo jedan od nezadovoljnih crnoputih američkih umjetnika, otprije poznat po oštrim kritikama u rimama upućenima vlastodršcima. U „Cop Killeru“ glavnu ulogu ima mladić koji, frustriran policijskom brutalnošću i nepravdom, želi uzeti stvari u svoje ruke i osvetiti se pripadnicima zakona. U stihovima se bez okolišanja spominju imena poput premlaćenog Rodneya Kinga, ali i Daryla Gatesa, šefa policije u Los Angelesu, koji nije uspio spriječiti nerede u South Centralu, zbog čega je na kraju i smijenjen. Gates je i prije nereda stekao lošu reputaciju među manjinskim populacijama u L.A.-ju, ponajprije zahvaljujući izjavama tipa „crnci umiru brže od davljenja, jer se njihove arterije ne otvaraju brzo kao kod normalnih ljudi“ ili “narkomane treba izvesti na otvoreni prostor i upucati“.
Originalni ovitak albuma 'Body Count'

Originalni ovitak albuma ‘Body Count’

Ice-T je „Cop Killera“ napisao još 1990., no tek je izmijenjena snimljena verzija na prvijencu Body Counta podigla prašinu. Udruga zvana Ujedinjene pravne snage Teksasa (CLEAT) prva je zatražila od diskografskog diva Time-Warnera da povuče sve primjerke albuma s tržišta i objavi album bez sporne pjesme. CLEAT je zatim zatražio i oštru reakciju policijske administracije. Na odgovor se nije trebalo previše čekati. Album „Body Count“ prvi je put uklonjen s polica u dućanu u gradu Greensboro u Sjevernoj Karolini, nakon što su lokalni policajci vlasniku tvrtke priopćili da se, ukoliko se ne riješi svih primjeraka albuma, neće odazvati na njegove eventualne pozive na broj 911. Takvi i slični slučajevi postajali su u sljedećim mjesecima sve učestaliji.
Eskaliralo je prijetnjama smrću upućenima direktorima Time-Warnera, čiji su dioničari također vršili pritisak na kompaniju da „riješe situaciju“. Čelnici kompanije u početku su stajali iza svojeg izvođača, izdavši priopćenje u kojemu su branili slobodu govora svojih glazbenika, citirajući Prvi amandman. No, kriza je riješena vrlo brzo nakon toga. Ice-T i Body Count raskinuli su ugovor s Time-Warnerom, a kompanija je potom povukla sve albume iz trgovina i objavila novu verziju u kojoj je „Cop Killera“ zamijenila starija Ice-T-jeva pjesma iz solo karijere „Freedom of Speech“, koju su također neki krugovi nazvali „legalno upitnom“.
Ice-T je slučaj detaljno opisao u svojoj knjizi „The Ice Opinion: Who Gives a Fuck?“, gdje je zaključio: „U to vrijeme diskograf je govorio da sam ja osobno odlučio reizdati album bez ‘Cop Killera’, no prava istina je da je se taj slučaj toliko razmahao da je Body Countu i Time-Warneru počeo jako zagorčavati život i poslovanje. Koliko god je naš izdavač bio na našoj strani i protiv bilo kakve cenzure, bilo je neminovno da sve završi onako kako se završilo. Ako ništa drugo, naučio sam važnu životnu lekciju – nikad ne možeš biti siguran dokle god ovisiš o novcu velikih kompanija.“
Daryl Gates (Wikipedia)

Daryl Gates (Wikipedia)

Post festum:
* Pjesma „Cop Killer“ označavala je kulminaciju koncerata Body Counta sve do njihovog razlaza. Tako je bilo i na nastupu grupe u zagrebačkom Domu sportova 1997. godine, gdje je njihov najveći hit ostavljen za bis.
* Album „Body Count“, odnosno njegovo prvo, originalno izdanje koje uključuje pjesmu „Cop Killer“, danas na crnom tržištu vrijedi i do nekoliko stotina dolara.
* Grupa Body Count je ’98. prestala s radom, a vratila se tek 2006. s četvrtim albumom „Murder 4 Hire“, nakon čega je Ice-T opet raspustio bend. U rujnu 2009. grupa je održala 15-minutni koncert u čast 15. rođendana kompanije Vans. Ice-T je tom prilikom, prije izvođenja „Cop Killera“, s pozornice povikao: „Svi ustanite, slijedi himna Los Angelesa!“. Prema posljednjim najavama, grupa priprema novi album naziva „Manslaughter“.
* Ice-T je sasvim sigurno razočarao dobar dio svojih obožavatelja kada je, nakon svega što je doživio, prihvatio ulogu policijskog inspektora Odafina Tutuole u seriji „Zakon i red“.
* Daryl Gates, kontroverzni šef policije u Los Angelesu (LAPD) je nakon otkaza zbog nereda u L.A.-ju, postao savjetnik proizvođačima kompjutorske igrice „Police Quest“ u kojem njegov lik ima ulogu šefa policije. Kratko vrijeme je imao i vlastiti televizijski talk-show, kao i privatnu istraživačku tvrtku. Zadnji poslovni angažman bio mu je na čelu kompanije Global E-Point, koja se bavila proizvodnjom sigurnosnih sistema. Umro je 2010. u dobi od 83. godine nakon duge borbe sa zloćudnom bolešću.
Rodney King (Wikipedia)

Rodney King (Wikipedia)

* Rodney King, crnoputi mladić kojega su brutalno prebili policajci, što je bila ishodišna točka svih ostalih događaja, dobio je 3,8 milijuna odštete od države, čime je pokrenuo vlastitu hip-hop glazbenu kuću Straight Alta-Pazz Recordings. Od 1993. godine imao je problema s alkoholom, te je nekoliko puta uhićen zbog prometnih prekršaja, obiteljskog nasilja (autom udario suprugu; proveo u zatvoru tri mjeseca), a više puta se prijavljivao i u rehabilitacijske klinike. Godine 2007. upucan je na ulicama Los Angelesa, kada su dva lopova htjela ukrasti njegov bicikl. Iste je godine prošao kroz crveno te bježao policijskom automobilu, na kraju se zabivši u zid. Prije pet godina prijavio se u kliniku za odvikavanje od ovisnosti u Pasadeni, gdje je postao jedan od protagonista reality showa „Celebrity Rehab with Dr. Drew“, a nakon toga se pojavio i u TV projektu „Sober House“, emisiji koja je pratila hoće li uspjeti ostati trijezan. Posljednji javni angažman imao je 2009. godine u Chester Cityju, gdje je sudjelovao u boks mečevima za celebrityje. Borio se protiv policajca Simona Aouada i pobijedio. U lipnju 2012. pronađen je mrtav na dnu vlastitog bazena, rezultat obdukcije pokazao je da mu je srce zakazalo, a u tijelu su mu pronađeni tragovi alkohola i kokaina.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI