Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
KULTURA
‘Valovci’ jedrilicu trajno ostavljaju u crkvici Sv. Nikole

‘Valovci’ jedrilicu trajno ostavljaju u crkvici Sv. Nikole

val_1

Dan uoči početka Valova Šibenika i Šibenske regate krstaša, manifestacija koje JK „Val“ već 14 godina priređuju povodom blagdana sv. Nikole, stiže i jedna najava iz šibenskog kluba. U petak, 6. 12., će u 18 sati u crkvi Sv. Nikole u Šibeniku, koja se tradicionalno otvara za posjete samo u danima oko ovog blagdana, predati i trajno izložiti model – jedne jedrilice.

– Ove godine donosimo model radioupravljive jedrilice koju ćemo zavjetovati i trajno izložiti u crkvici sv.Nikole – kažu u JK Val i upućuju na neke povijesne činjenice o crkvici:
 U Šibeniku, gradu sa dugom pomorskom tradicijom, bratovština pomoraca i brodograditelja u 17. je stoljeću svome zaštitniku izgradila crkvu na obali južno od katedrale. Unutrašnjost skromne barokne građevine krasi drveni kasetirani strop oslikan sa 30-ak slika, mahom portreta svetaca i gradskih dobročinitelja u narodnim nošnjama. Ipak, posebno se ističe nekoliko modela jedrenjaka, zavjetnih darova njihovih vlasnika koji dodatno oplemenjuju interijer.
 U crkvi su se donedavno nalazile i najstarije orgulje u Hrvatskoj, djelo Nicolloa Lupinija iz 1640 godine, nakon restauracije smještene u crkvu Sv. Duha. Današnja zgrada Županije, izgrađena na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta, zaklanja crkvicu sa morske strane, dok je sa bočne štiti krošnja stoljetne murve, vjerojatno najstarijeg gradskog stabla.
 Iako je crkvica većinu godine zatvorena za javnost, svoja vrata prigodno otvara 6. prosinca, na dan Sv. Nikole. Za sve štovatelje jednog od omiljenih svetaca, ali i ljubitelje starina, to je prilika da ponovo posjete, ili tek upoznaju, ovaj skriveni dragulj kulturne baštine jednog od najljepših gradova Mediterana.

 

 

 


VEZANE VIJESTI