Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
SCENA
Cult of Reborn

Cult of Reborn i Disaster u Azimutu – potmula eksplozija bijesa

Cult of Reborn

Dva šibenska benda žestokog zvuka sinoć su, svim očekivanjima usprkos, dupkom napunili klub podno katedrale.[wzslider transition=”‘slide'”]

Još od kad su Black Sabbath prije četrdeset i kusur godina udarili temelje nečega što se kasnije nazvalo heavy metalom, kritičari i masovna publika uglavnom su potcjenjivali žanr koji je težio brzini, agresivnosti, buci i instrumentalnim akrobacijama. Zato valjda ni jučer nitko, a ponajmanje ugodno iznenađeni vlasnici Azimuta, nije očekivao 350 ljudi – dakle gužvu – na nastupu šibenskih perjanica žestokog zvuka, Disaster i Cult of Reborn.

No, heavy metal je žilava zvjerka, koja svim trendovima usprkos, iz godine u godinu raste, mijenja se i po broju bendova nadmašuje sve druge stilove zajedno. Izvan medijskog zumiranja i potpore, metalno pleme na našem lokalnom, kao i na globalnom planu, ima uvijek jednu te istu vrlinu – odanost. I zato se zapravo sinoć nije ni trebalo čuditi navali na Azimut. Metalci nikad ne podbace, pogotovu kad se radi o davanju podrške lokalnim HM snagama.

Disaster je na scenu izašao prvi. Četrnaest godina predanog djelovanja učinilo ih je samouvjerenima i preciznima, što su, kad izvodite hibrid grinda, punka i hard corea, iznimno poželjne osobine. Koliko se dalo razumjeti, Disaster pjeva na hrvatskom, što je u ovom svijetu rijetkost. U pola sata iskrene mahnitosti, uz klupsko ozvučenje koje je sinoć bilo doraslo zahtjevnom zadatku, Disaster je potvrdio svoj veteranski status na ovdašnjoj mikrosceni, status koji su gradili još u drevna vremena, nastupajući s Nulom i predstavljajući se na legendarnom pulskom festivalu Monte Paradiso.

Cult of Reborn othranjen je u istom gnijezdu kao i Disaster, samo što su njihova stremljenja otišla prema modernom shvaćanju death metala, s prizvucima black metal škole. A sve je to opet dovoljno melodiozno, da se u svom tom zvučnom kaosu naziru i glava i rep. COR se mirne duše, a to dokazuje i njihov posljednji studijski uradak “Ascending“, mogu svrstati uz bok i puno razvikanijim predstavnicima žanra; svirački su potkovani, kreativno na vrhuncu, a puni zvuk i vladanje svim finesama zanata trebali bi ih pogurati prema puno većim dometima. Trebali bi, ali upitno je hoće li – djeluju u gradu gdje se prilika za koncert pruži jednom godišnje i u zemlji u kojoj za ovakav vid alternative medijski i izdavački interes gotovo da i ne postoji. Sve se uvijek svodi na ludi entuzijazam, koji je sinoć u Azimutu eksplodirao potmulo, moćno i bijesno.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI