Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Sjedište Dalmacije preseliti u Zvonimirov Grad!

Sjedište Dalmacije preseliti u Zvonimirov Grad!

Šibensko-kninska županija, odnosno dužnosnici njezinih jedinica lokalne i područne samouprave, uključili su se u raspravu o prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju s doista intrigantnim prijedlogom. Ako se već polemika o novom prijedlogu zakona svela na priču o pet planskih područja kao okosnici budućih pet regija, iako predlagač tvrdi da nema regija, niti se ukidaju županije, e onda i Šibenik za tu “igru” svoga aduta ima: Knin!

Goran Pauk (2)

Upravo nevjerojatno da su Šibenčani, pritisnuti s jedne strane zadarskim, s druge tradicionalnim dubrovačkim, a s treće “prirodnim” splitskim ambicijama i apetitima, odlučili odgovoriti tzv. političkom i simboličnom porukom koja zagovara Knin kao sjedište dalmatinske regije. Zbog svojih povijesnih karakteristika, pogođenosti ratom i poratnog statusa područja posebne državne skrbi, ali i zemljopisnih referenci. Jer kako nam otkriva župan šibensko-kninski Goran Pauk, Knin je srce Dalmacije i centar Jadrana (!?).

Napose opaske kako je nacrt zakona loš, kriteriji za kategorizaciju jedinica lokalne i područne samouprave nejasni, kako Drniš zbog ukidanja statusa područja posebne skrbi i preimenovanja u potpomognuto područje gubi 7 milijuna kuna izvornih proračunskih prihoda, a Kijevo iz najnerazvijene dobija tretman  srednjerazvijene općine. Ili što kninska gradonačelnica zbog nedorečenosti predlagača ne zna u koju će kategoriju biti uvršten Knin, s obzirom da po popisu stanovništva iz 2011.g. ima 15 400 stanovnika, a po evidenciji MUP-a 21 tisuću, jer svi građani nemaju još trajno riješeno prebivalište. Opet se zakon radi s vrha prema dnu, umjesto obratno, veli šibensko-kninski župan Goran Pauk,a njegova kninska kolegica Josipa Rimac postavlja retoričko pitanje nameće li se to opet lokalnim jedinicama zakon kojega će morati provoditi, a da u njegovoj izradi nisu ni na koji način sudjelovali. O. k. O primjedbama i kritičkim opaskama itekako se dade razgovarati. Ali, dvije stvari ovdje su, reklo bi se, doista pretjerane. Prvo, status područja posebne državne skrbi ne može trajati vječno i nedopustivo je pretvoriti ga u nekadašnji socijalistički pojam “nerazvijenih područja” koja nikad ne postaju razvijena. Drugo, Knin apsolutno ima svoje povijesno, geostrateško i simboličko značenje. Ali, zbog toga se ne može politički oktroirati kao sjedište dalmatinske regije. Sjetimo se samo Istre gdje se isto tako iz politikantskih, kvazipovijesnih razloga pokušalo Pazin instalirati kao sjedište županije, ali je ta ideja preminula s njezinim tvorcem – Tuđmanom, a centar županije vraćen, gdje je prirodno i pripadao- u Pulu. U ovom slučaju, ideja vjerojatno potiče od kninske gradonačelnice Josipe Rimac koju je, po svoj prilici, dominantno iz stranačkih (HDZ) razloga, podržao župan Goran Pauk cijeneći njezin utjecaj na sam vrh stranke (Tomislava Karamarka).A to definitivno nema “tuđmanovsku” težinu ni uvjerljivost, pa je i prijedlog o Kninu kao centru Dalmacije, pucanj u prazno. Koji, per fin, više govori o šibenskoj inferiornosti i nepovezanosti dužnosnika s njihovim gradom, negoli o kninskoj prepotenciji.

 


VEZANE VIJESTI