Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Na Meterizama prosvjed protiv odašiljača: Našoj djeci ne treba zračenje

Na Meterizama prosvjed protiv odašiljača:
Našoj djeci ne treba zračenje

Stanari šibenske gradske četvrti Meterize desetak dana negoduju zbog antene teleoperatera Tele2, koju su otkrili skrivenu u dimnjaku privatne kuće. U Ulici Put Gvozdenova u nedjelju u podne održan je prosvjed na kojem se okupilo nekoliko desetaka ogorčenih i za zdravlje preplašenih stanara koji traže uklanjanje odašiljača.

Prosvjedu su se pridružila i djeca

– Prostorni plan uređenja Grada Šibenika predvidio je jednu antenu u radijusu od tri tisuće metara, a ovdje ih je već tri u samo 700 metara. Još ne znamo ima li ovaj odašiljač ikakve dozvole, a ako ima, pitamo se štiti li ova Vlada svojim uredbama i propisima svoje građane ili samo profit teleoperatera – rekao je Novica Ljubičić, predsjednik Gradske četvrti Meterize.

Stanar Roni Lepej iznio je podatke njemačkih istraživanja o učestalosti raka stanara u blizini ovakvih antena, koja pokazuju veću pojavnost ove bolesti u krugu od 400 metara oko ovakvih odašiljača. Okupljeni građani traže istragu slučaja i hitno uklanjanje antene.

Pobuna stanara traje već desetak dana, od kada su otkrili da je njihov susjed u nesrazmjerno veliki dimnjak sakrio odašiljač. Predstavnici Gradske četvrti Meterize već su zatražili očitovanja građevinske i sanitarne inspekcije, HEP-a i Upravnog Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja. Zahtjeve stanara i Gradske četvrti je podržao i Grad Šibenik. Dok se ne utvrdi jeli odašiljač stavljen legalno, gradonačelnik Željko Burić je od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije i teleoperatera TELE 2 zatražio da ga se ne stavlja u funciju.

Gradonačelnik je u pismu HAKOM-u upozorio kako je na području ove gradske četvrti određena zona za smještaj jednog samostojećeg antenskog stupa u promjeru od 3000 m, a do sada su već postavljeni odašiljači na dva mjesta, na vodospremi i bunkeru, pa zato smatra kako nije potrebno dopustiti i treće mjesto u radijusu od cca 700 metara. Također, gradonačelnik je, apelirajući na potrebu očuvanja zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, zatražio hitan sastanak s teleoperaterom kako bi zajednički pronašli novu, udaljeniju lokaciju koja bi odgovarala i građanima i teleoperateru. Za sada, nema odgovora na ove zahtjeve. Stanari okupljeni na prosvjedu najavljuju nove akcije sve dok se antena ne ukloni.

[wzslider]


VEZANE VIJESTI