Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Krešimir Šakić, bivši direktor TEF-a, žrtva parapolitičke smjene?!

Krešimir Šakić, bivši direktor TEF-a, žrtva parapolitičke smjene?!

Krešimir Šakić, bivši direktor TEF-a (Tvornice koja je već 19 godina u razgradnji i sanaciji!!!) nije tek žrtva političkog revanšizma, nego – parapolitičke smjene!

Krešimir Šakić

Tako tvrde njegovi stranački kolege, šibenski gradski vijećnici Joško Šupe i Ivan Rajić koji čvrsto vjeruju da je Šakiću presudilo njegovo protivljenje povlačenju predstečajne nagodbe TEF-a, za koju je bivši direktor držao da je najefikasniji način rješavanja dugova (hipoteka od oko 150 milijuna kuna) ex Tvornice. Zbog toga postoji ozbiljna sumnja, kažu u SDP-u, da je Šakić bio smetnja u provođenju netransparentnih radnji u prodaji TEF-a, pa se sada otvara put HDZ-ovoj gradskoj vlasti da u naredne četiri godine od TEF-a napravi isto što je prije osam godina učinila s otokom Obonjanom!

Sličnost između Obonjana i TEF-a nalaze u činjenici da je za rješavanje dugova davno ugašene šibenske tvornice gradonačelnik Željko Burić angažirao iste “operativce” koji su bili glavni igrači u “akciji Obonjan”, u kojoj su na račune sumnjivih konzultantskih tvrtki otišli milijuni iz gradske kase, a na otoku zamro svaki život, nekmoli turistički. Šupe i Rajić optužili su gradonačelnika Burića da na neformalnim sastancima kao suradnike preporučuje gradskim tvrtkama neke svoje konzultante koji traže od uprave tEF-a da s njima sklopi ugovor o provođenju natječaja za iskazivanje interesa investitora. A kako Šakić nije bio spreman ući u aranžman s preporučenim konzultantima, smatrajući da se ne mogu tražiti investitori dok nisu riješeni dugovi TEF-a, trenutno slijedi njegova smjena. Sve to jako podsjeća na prokušani HDZ-ov obrazac ponašanja – od Sinergijskih solucija u slučaju Obonjan, preko Sirovina odlagališta  angažirane na sanaciji TEF-a do Fimi Medije. Zanimljivo je, ističu, da se smjenjuje direktor koji je raskinuo dva nepovoljna ugovora koja su blokirala sanaciju prostora Tvornice (sa MLM-om i Sirovina odlagalištem), uklonio sav opasan i 90 posto neopasnog otpada (troske) iz tvorničkog kruga, stvorio pretpostavke za uređenje gradske plaže Banj i po prvi put u zadnji 19 godina omogućio da tvrtka ne stvara dugove Gradu kao vlasniku, nego troškove funkcioniranja pokriva novcem zarađenim na tržištu.

No, sve to prozvani gradonačelnik Željko Burić naziva nebulozama, SDP-ovim spinom kojim se pokrivaju SDP-ovi unutarnji “obiteljski problemi”. Ne samo da Šakić nije TEF stavio u funkciju, nego nije pribavio ni certifikat koji bi potvrđivao da je sanacija prostora obavljena, a još manje riješio dugove tvrtke. Prijaviti predstečajnu nagodbu, a ne znati koliki su ukupni dugovi, neozbiljno je, smatra Burić. A najgore od svega je što je bivši direktor spremno potpisao da TEF duguje INI 47 milijuna kuna, iako je to dug Grada Šibenika a ne TEF-a! Usporedbe s Obonjanom za Burića su pravi šlagvort, jer kako kaže, bivša SDP nomenklatura u prošlom mandatu dobila je izbore na obećanju da će riješiti slučaj Obonjan, a nisu u četiri godine napravili apsolutno ništa. Ova gradska uprava, obećava Burić, vrlo brzo će razriješiti i Obonjan i TEF, u pravno-financijskom i građevinsko-ekološkom smislu, a nakon toga će raspisati međunarodni natječaj za kompletan prostor TEF-a od 280 tisuća kvadrata najatraktivnijeg gradskog prostora i privesti ga svrsi. E, to treba dočekati…

 


VEZANE VIJESTI