Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
EKOLOGIJA
Bijelu zastavu na Krku donio član posade slavnoga broda Calypsa

Bijelu zastavu na Krku donio član posade slavnoga broda Calypsa

krka bijela zastava

Bijela zastava koja simbolizira čistoće voda, mora, rijeka i jezera zavijorila se danas i u Nacionalnom parku „Krka“ na livadi na Skradinskom buku, javljaju iz te ustanove.

Zanimljivo je kako je Bijelu zastavu NP Krki uručio poznati svjetski oceanograf  François Sarano, član posade čuvenog broda Calypsa koji je plovio pod zapovjedništvom kapetana Jacquesa-Yves  Cousteaua. Od Saranoa iz  Uprave za svjetske operacije GUWAA-e  (Global Under-Water Awareness Association, udruga za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta)  Bijelu zastavu će primiti ravnatelj Javne ustanove „NP Krka“ Tonči Restović.
Inače, u okviru svoje osnovne misije očuvanja prirode i zaštite čistog okoliša, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“  provodi akcije čišćenja otpada prirodno nanesenog ili nelegalno odloženog unutar granica Nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Tako je od četvrtka 7. studenoga do utorka 12. studenoga 2013. u Nacionalnom parku „Krka“obavljena, prema tzv. White Flag pravilniku, inspekcija i sanacija korita rijeke Krke na području Visovačkog jezera, Roškog slapa i Skradinskog buka, a čišćenje korita je obavilo šest službenih ronilaca GUWAA-e.

– Bijela zastava kao simbol čistog podmorja dodjeljuje se plažama i marinama čije je podmorje očišćeno od krutog otpada. Inicijativu za Bijelu zastavu pokrenula je udruga GUWAA, koju je osnovao njezin predsjednik Kristijan Curavić, višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah. Sva prikupljena sredstva koja prikupi navedena orgabnizacija koriste se za sustavno čišćenje i zaštitu podmorja, rijeka i jezera, te prevenciju onečišćenja kroz edukaciju mlađih naraštaja – ustvrdio je ravnatelj NP Krka Tonči Restović.

roski-slap-ogrlice_800x600

 


VEZANE VIJESTI