Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Koliko je sati?

Vraćaju se vrijeme i svjetla u podne

Koliko je sati?
Koliko je sati?

Koliko je sati?

Kao i svake godine, morat ćemo vratiti kazaljke ili brojke na urama sat unatrag. Tzv. zimsko računanje vremena započinje u noći 27. listopada, kada bi 3:00 trebalo pretvoriti u 2:00 h. Za mnoge je prelazak na ‘zimsko vrijeme’ veseo događaj jer se nadaju kako će spavati sat dulje nego inače, a drugi su nezadovoljni jer će i mrak pasti sat ranije nego jučer. No, što je tu je, a kao i obično će više problema imati vozači motornih vozila, kojima zimsko računanje vremena znači i ono dosadno paljenje svjetla na automobilima ‘usred podne’.

– Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna – upozoravaju iz policije.
Dok je u glavnini slučajeva ta prometno-policijska odredba opravdana, budući da nedvojbeno povećava vidljivost vozila u prometu dok imaju upaljena svjetla, ima i onih koji se s njom nikako ne mogu saživjeti. Uglavnom se radi o onima koji zaborave ugasiti svjetla nakon vožnje, pa ih prilikom sljedećeg pokretanja vozila dočeka prazan akumulator. Ima i onih kojima se, primjerice u Dalmaciji, za podnevnog sunca takva odredba čini besmislenom, što je manje slučaj s kontinentalnim dijelovima Hrvatske u uvjetima kiše, magle, snijega i tome slično.
U svakom slučaju, za pretpostaviti je kako će sljedećih dana biti i više policijskih patrola ‘u zasjedi’, ne bi li naplatom kazni izazvali ‘prosvijetljenje’ kod vozača koji nisu uključili svjetla. A usput će, eto, s 300 kuna izvučenih iz novčanika kažnjenih ‘debljati’ mršavi državni proračun.


VEZANE VIJESTI