Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
FILM
Ekipa 'Tereze 37' u Puli -foto Nikola Predović

‘Tereza37’ ‘osvojila’ Pula Film Festival:
Zlatne arene za najbolje – za film, za režiju Danila Šerbedžje, scenarij Lane Barić, montažu Dubravke Turić, masku Snježane Gorup, ulogu Ivane Roščić…

Ekipa 'Tereze 37' u Puli -foto Nikola Predović

Film “Tereza37” ‘osvojio’ je ovogodišnji Pula Film Festival tj. dobio je šest  Zlatnih Arena. Film redatelja Danila Šerbedžije dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na 67. Pulskome filmskom festivalu dok je nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala filmu “Otac” Srđana Golubovića, objavila je direkcija PFF-a danas.

Ekipa ‘Tereze 37’ u Puli

-Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Tereza37, redatelja Danila Šerbedžijeprodukcijske kuće Focus Media, producentice Irene Marković. Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, Tereza37 je i priča o suvremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, Tereza37 ukupno je ostavila najcjelovitiji dojam u svim segmentima filmskog stvaralaštva – stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda objavljenog na stranicama Pula Film Festivala. 

Inače, Ocjenjivački sud je ocjenjivao i prosuđivao u sastavu Lina Kežić (predsjednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort Danko Vučinović.

Dakle, filmu “Tereza37” produkcijske kuće Focus media producentice Irene Marković pripalo je još pet Zlatnih Arena i to za režiju Danilu Šerbedžiji, za scenarij Lani Barić, za najbolju sporednu žensku ulogu Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu, za montažu Dubravki Turić te za masku Snježani Gorup, objavio je Ocjenjivački sud Hrvatskoga natjecateljskog programa na konferenciji za novinare održanoj u Festivalskom centru u Puli.

Sa snimanja filma – foto Nikola Predović

-„Redateljskim umijećem Šerbedžija je ostvario nenametljivo i zrelo režiran film u kojem se osjeća empatičnost i svijest o važnosti bavljenja dosad zanemarivanim temama.” Scenaristički prvijenac glumice Lane Barić donio je svjež, duhovit pristup teškoj temi. Uz osobnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktualnim društvenim temama.“ „Precizno i nadahnuto odigrala je lik mlade, samosvjesne i uspješne žene.“„ Za iznimnu kontrolu ritma i jasnu logiku tijeka priče.“„ Maska Snježane Gorup prati emotivna stanja glavnog lika te precizno ocrtava sve tipove i karaktere u tom filmu. “… – stoji među ostalim u obrazloženjima Zlatnih Arena za tvorce filma  ‘Tereza 37’. 

Plakat Tereze37

Nadalje, tri Zlatne Arene na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca i to Zlatnu Arenu za najbolju mušku glavnu ulogu Radi Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića, za najbolju sporednu mušku ulogu Leonu Lučevu za ulogu Paskoja te za glazbu koja je dodijeljena Igoru Paru.

Iz filma ‘Tereza37

Filmu “Mater” redatelja Jure Pavlovića pripale su tri Zlatne Arene – za najbolju glavnu žensku ulogu Dariji Lorenci-Flatz za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a tom je filmu pripala i nagrada “Breza” za najboljeg debitanta, dok je film “Mare” redateljice Andree Štaka osvojio također dvije Zlatne Arene i to za kostimografiju Sari Giancane i Valentini Vuković te za scenografiju Jani Plećaš. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Vedranu Štefanu za film “Ideš ? idem” redatelja ljube Zdjelarevića. Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu ove godine nije dodijeljena.

Zlatne Arene u nizu…

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu “Agina kuća” redateljice Lendite Zequiraj,  za režiju dodijeljena je Metodu Pevecu za film “Ja sam Frenk” a za glumačko ostvarenje dodijeljena je Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu “Otac” redatelja Srdana Golubovića.

Nagrade će dobitnicima biti predane večeras u pulskoj Areni prije prikazivanja filma “Berge istra”.

Arhiva: PFF (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI