Neovisni novinarski portal
1.11.2020.
MEDIJI / novinarstvo
Ilustracija: HRT  - foto TRIS/G. Šimac

Pravda je sporovozni vlak koji ipak stiže:
HRT-ov otkaz Hrvoju Zovku je nezakonit i moraju ga u kratkom roku vratiti na posao

Ilustracija: HRT - foto TRIS/G. Šimac

Čini se kako je pravda u Hrvatskoj (sporovozni) vlak koji ipak stiže na odredište. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko izvijestio je javnost posredstvom društvenih mreža kako je je Županijski sud u Rijeci odbio žalbu njegovog dugogodišnjeg nekadašnjeg (i opet sadašnjeg) poslodavca HRT-a i potvrdio kako je otkaz koji mu je javni servis HRT uručio u rujnu 2018. bio nezakonit, pa ga stoga mora vratiti na posao. Dapače, HRT mora Zovka u roku osam dana  vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora i platiti mu pripadajuće troškove sa zateznom kamatom, kako ističe. Evo što je Hrvoje Zovko, inače aktualni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, napisao na Facebooku nakon što je doznao vijest o presudi:

-Dragi svi, danas sam dobio presudu Županijskog suda u Rijeci, koji je odbio žalbu HRT-a i potvrdio da je moj otkaz na HRT-u bio nezakonit. HRT me u roku od osam dana mora vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora te platiti pripadajuće troškove sa zateznom kamatom. Dvije godine govorim kako je otkaz bio nezakonit, a prijava urednice IMS-a Katarine Periše Čakarun protiv mene neistinita. Pokušali su me oblatiti, diskreditirati na najgori mogući način, no znao sam što je istina te da nikad ne bih prihvatio ništa osim istine. Hvala Hrvatsko novinarsko društvo, koji je sve vrijeme bio uz mene, hvala Sindikat novinara Hrvatske , hvala mojim HRT-ovcima, hvala European Federation of Journalists – EFJ , OSCE-u, brojnim međunarodnim organizacijama na ustrajnoj podršci, hvala svim novinarskim udruženjima iz susjednih zemalja koji su bili uz mene. Hvala mojim brojnim kolegicama i kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja, koji su bili uz mene i pratili slučaj u svojim medijima. Hvala onim kolegicama koje su pošteno svjedočile na sudu, riskirajući pritom bijes nadređenih. Hvala brojnim udrugama koje su bile uz mene, hvala prijateljicama i prijateljima izvan svijeta novinarstva na potpori. I na kraju, hvala mojoj obitelji, koja se dosta napatila cijelo ovo vrijeme, a najveća hvala mojoj odvjetnici Vanja Juric i njezinom timu. Cijelo vrijeme sam bio uvjeren u pobjedu, a uz Vanju, bio sam siguran tisuću posto. Vanja, najbolja si. Nisam dobio Oskara, ali se osjećam super! Borba se nastavlja. Nema predaje! – objavio je Hrvoje Zovko. 

Inače, Telegram podsjeća na  slučaj u kojem je svađa s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun  bila povod da vodstvo kuće otkaže ugovor o radu sa Zovkom, uz obrazloženje da je prekršio Istanbulsku konvenciju.

ILustracija: HRT (i križ) – foto TRIS/G. Šimac

-No, priča je malo dublja – svađa s urednicom izbila je nakon što je Zovko podnio ostavku na mjestu urednika i u mailu objasnio razloge za to: pritiske na neovisnost uređivačke politike, cenzuru, neprofesionalni izbor tema, organizacijski kaos i ozbiljne tehničke probleme u realizaciji programa HRT-a 4. Nakon što je poslao mail, Periša Čakarun ga je pozvala na sastanak koji je završio s povišenim tonovima, a nekoliko dana kasnije i s odlukom HRT-a o otkazu odaslanoj medijima dok je HND održavao tiskovnu konferenciju o pritiscima na novinarske slobode na javnoj televiziji – -piše Telegram kojemu je Zovkova odvjetnica Vanja Jurić potvrdila kako će na temelju ove presude pokrenuti novi postupak kojim će tražiti da HRT Zovku isplati sve plaće koje mu nisu isplaćene tijekom vremena u kojem je bio potjeran s posla.

Inače, ova presuda je među novinarima u Hrvatskoj  koji i dalje njeguju zbiljsko i profesionalno novinarstvo dočekana s olakšanjem, budući je ovaj slučaj otkaza Hrvoju Zovku među mnogima shvaćen kao manifestacija moći i  još jedan ozbiljan pritisak na novinarstvo i novinare u Hrvatskoj. Podsjetimo  kako su brojni politički moćnici podigli nebrojene tužbe protiv novinara i redakcija s (ne)skrivenom namjerom da ušutkaju objektivno izvještavanje i ograniče slobode medija.  HRT je također jedan od onih koji učestalo tuže, čak i svoje dugogodišnje vrsne novinare i urednike, a iza kojih su desetljeća rada, strukovnih nagrada itd.

-Hrvatsko novinarsko društvo provodi anketu o tužbama koje je protiv novinara i medija podigla Hrvatska radiotelevizija. Prema podacima koji su dosad prikupljeni, HRT je dosad podnio 35 tužbena prijedloga radi zaštite časti i ugleda, koji okvirno iznose najmanje 2,027.500 kuna. Prema podacima kojima HND raspolaže, vodstvo HRT-a podnijelo je po sedam tužbi protiv Nacionala i Index.hrr-a, četiri tužbe protiv Slobodne Dalmacije, po tri tužbe protiv 24sata Jutarnjeg llista, dvije protiv Večernjeg ista i Telegrama, po jednu protiv Tportala, Novog lista, Media DailyNovosti i Net.hr-a. Također, protiv HND-a i njegovih predstavnika podnesene su dvije tužbe. – ističu na stranicama HND-a. 

Hipodrom, križ, jahačica i ‘katedrala duha’ (foto TRIS/G. Šimac)

Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez i Renate Schroeder, direktorica Europske federacije novinara (EFJ) su također čestitali prijatelju Hrvoju Zovku na pravnoj borbi i pobjedi.

-Moj prijatelj Hrvoje Zovko je bio žrtva nezakonitog otkaza. Javni servis HRT mora ga vratiti na posao. Odlično! – kazao je Ricardo Gutiérrez.

Inače, treba podsjetiti kako je unatoč HRT-ovim tužbama i otkazu, te nekolegijalnim pokušajima opstrukcije u HND-u i HRT-u, Zovko sa svojim srčanim suradnicama i suradnicima iz HND-a nastavio borbu za boljitak i opstanak Društva koje je suočeno s brojnim nasljeđenim problemima, među kojima su i osobito drski pokušaji nezakonitog otimanja cjelokupne HND-ove imovine, odnosno zgrade u zagrebačkoj Perkovčevoj 2 (tekst na TRIS-u).

Treba se nadati kako će i taj slučaj završiti pozitivnim pravnim ishodom, kako će cjelokupno časno članstvo HND-a, organizacije civilnog društva i druge institucije dati podršku i spriječiti pokušaj pljačke i pomoći da HND opstane u turbulentnim vremenima u Hrvatskoj, u kojima je na pravdu ponekad potrebno čekati dulje vrijeme.

Arhiva: Novinarski dom – novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI