Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
priroda i društvo
Otvara se Zelena greda: Šetajte uživo po Kopačkom ritu, družite se s konjima, pentrajte se po krošnjama, navalite na čobanac…

Otvara se Zelena greda:
Šetajte uživo po Kopačkom ritu, družite se s konjima, pentrajte se po krošnjama, navalite na čobanac…

Evo jedne dobre vijesti za Slavonce i Baranjce i ostale koji će se odvažiti potegnuti do istoka Hrvatske: ovu subotu 16.5. s početkom u 10,00 sati otvara se poznato slavonsko–baranjsko izletište Kuća u prirodi Zlatna Greda.

-Već s prvim popuštanjem mjera protiv Korona virusa naši sugrađani s područja Slavonije i Baranje željni aktivnog boravka na otvorenom u prirodi počeli su nas kontaktirati tražeći informaciju kada ćemo otvoriti izletište. Zadovoljstvo nam je napokon otvoriti sezonu s novim sadržajima i zagarantiranom zabavom ali i odmorom. Pored šetnje pustolovnom stazom uz promatranje živog svijeta Kopačkog rita, veslanja, pentranja po adrenalinskom parku, izležavanja na suncu, druženja s konjima moći ćete uživati i na našim novim kućicama u krošnjama stoljetnih šuma. Za one koji ogladne nakon aktivnog boravka u prirodi u ponudi su novi meniji domaćih i baranjskih jela po pristupačnim cijenama. – kaže Jasmin Sadiković iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, zaslužne za uređenje Zlatne grede.

(foto Zlatna greda)

Zlatna Greda smještena je u Baranji, 30-tak kilometara od Osijeka, na sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit. Nekadašnja upravna zgrada pustare Zlatna Greda pretvorena je u edukacijsku i eko-turističku destinaciju s popratnim sadržajima. Kako se opisuje, onaj koji tamo dođe doživi nezaboravno iskustvo iz kojeg se nerado vraća  u stvarnost. U kući u prirodi Zlatna Greda se spajaju prelijepa priroda, gastronomija, avanturistički duh i učenje o prirodi, a usput se mogu isprobati razne adrenalinske aktivnosti ili team building programi, ali i doživjeti okuse i mirise baranjskih i slavonskih specijaliteta, npr. kulen, dimljenu ribu, čobanac…

-Ovogodišnja sezona posebna je za našu udrugu i Kuću u prirodi – udruga Zeleni Osijek obilježava četvrt stoljeća (25 godina), a Kuća u prirodi – Eko centar Zlatna Greda 17 godina svog rada. Eko centar Zlatna Greda projekt je Zelenog Osijeka kroz koji radimo na održivom razvoju i eko turizmu s ciljem očuvanja prirodnih resursa Kopačkog rita, Slavonije i Baranje. Od ove sezone „ozelenili“ smo naš Eko centar koji se opskrbljuje električnom energijom iz novoinstaliranih obnovljivih izvora energije (solarnih panela) te ima i punionicu za električna vozila. Naš ekološki otisak je sve manji, a doprinos očuvanju okoliša sve veći.Radno vrijeme izletišta je od četvrtka do nedjelje i blagdanima od 10,00 do 20,00 sati, dok smo ostalim danima u tjednu otvoreni za unaprijed dogovorene skupine –  kaže Jasmin Sadiković

Idejni začetnik i upravitelj Kuće u prirodi Zlatna Greda je Udruga Zeleni Osijek. Udruga osnovana 1995. u velikoj je mjeri svoje djelovanje usmjerila na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te održivi razvoj srednjeg Podunavlja. Kao bazu za svoje djelovanje udruga je 2003. godine osnovala Kuću u prirodi Zlatna Greda, koja je ubrzo postala fokus većine programa i projekata udruge gdje djelatnici, suradnici i volonteri Zelenog Osijeka provode edukativne aktivnosti iz područja zaštite prirode, okoliša i održivog razvoja.

Pustara Zlatna Greda (Bokroshàt) nastala je sredinom 19. st. Riječ greda odnosi se na uzvišeni teren u šumskom poplavnom području dok pridjev zlatna najvjerojatnije dolazi zbog hrastovih šuma. Danas se nalazi u sklopu NATURA 2000 područja uz Dunav i Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava- Dunav. Ministarstvo kulture je 2011. pustaru proglasilo zaštićenom kulturnom baštinom. U obnovu Zlatne Grede uloženo je pola milijuna eura kroz brojne projekte EU, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Veslanje (foto Zlatna greda)

Evo za kraj i par rečenica o fenomenu Kopačkog rita. Kopački je rit park prirode, smješten u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. To je jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a Posebni zoološki rezervat najvrjedniji je dio Parka. Područje Kopačkoga rita karakterizira iznimna ljepota krajobraza i velika biološka raznolikost. Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Od 11.05.  posjetitelji  ponovo mogu uživati u sadržajima parka na način prilagođen većoj sigurnosti posjetitelja: Šetnica bijelog lopoča će biti otvorena, kreću izleti brodom i čamcima. Veselimo se novim susretima u parku u ovo najljepše doba godine uz poštivanje svih mjera opreza kojih se svi moramo pridržavati – vele u PP Kopački rit. 

Evo i jedna fotografija iz zraka:

Kopački rit (foto PP Kopački rit)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI