Neovisni novinarski portal
18.9.2019.
FESTIVALI / GRAĐANI
Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: FJM Facebook

Festival jednakih mogućnosti:
Životnom radošću protiv društvenih predrasuda

Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: FJM Facebook

Što sve mogu osobe s invaliditetom i kako se osjećaju prevladavajući društvene predrasude i fizičke barijere imaju ovih dana priliku vidjeti, čuti i na vlastitoj koži doživjeti svi oni koje put nanese na središnji zagrebački trg. Od jučer se u okviru trodnevnoga Festivala jednakih mogućnosti na Trgu bana Jelačića svira, pjeva, pleše, glumi, igra i vježba, a sve kako bi se glazbeno-scensko-edukacijsko-rekreacijsko-sportskim  programima u kojima nastupaju osobe s invaliditetom već osamnaestu godinu za redom podizala svijest o njihovoj sposobnosti.

Festival jednakih mogućnosti međunarodna je manifestacija urbane kulture koju od 2002. godine naovamo potkraj svibnja organizira zagrebačko Društvo tjelesnih invalida. Programe izvode osobe s invaliditetom, samostalno i u suradnji sa umjetnicima bez invaliditeta, a ideja je da se sve događa na ulici, točnije na središnjem gradskom trgu, kako bi svaki slučajni prolaznik imao priliku uvjeriti se da i oni s nekim hendikepom itekako imaju životne radosti i da u usprkos svojim ograničenjima ipak sposobni stvarati.

Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: Facebook FJM

Festival jednakih mogućnosti svake godine iznova odašilje poruku svima koji je žele čuti – da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava kao i svi ostali građani. No, kao što osobe s invaliditetom imaju određenih poteškoća tako i osobe bez invaliditeta i pored zdravih očiju i ušiju često ne vide i ne čuju one druge od sebe drugačije i ne obaziru se pretjerano se na njihove probleme, smatrajući ih uglavnom nesposobnima za životne izazove. Festival jednakih mogućnosti razvija zato društvenu svijest da ako se osoba kreće uz pomoć invalidskih kolica ili možda slabije vidi, čuje ili govori to još uvijek ne znači da je nesposobna i da u različitim segmentima života ne može postići vrhunske rezultate.

Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: FJM Facebook

Osobe iz zemlje i inozemstva sa različitim tjelesnim i osjetilnim oštećenjima te umanjenim mentalnim sposobnostima, svake godine ukupno njih šestotinjak, u tri festivalska dana izvode dramske, plesne i glazbene točke, izlažu likovne radove i natječu se u odbojci, boćanju, tenisu i uličnoj košarci u invalidskim kolicima. Na Festivalu jednakih mogućnosti sudjeluje i tristotinjak više i manje poznatih umjetnika, a organizaciju pomaže i dragocjena iskustva u radu sa osobama s invaliditetom stječe i oko 150 volontera – studenata zagrebačkih fakulteta.

Viktorija Lisac u ime organizatora Festivala jednakih mogućnosti Hini je rekla da kao i drugi ljudi osobe s invaliditetom nemaju sve mogućnosti nego prepreke s kojima se suočavaju i da ih one, uz njihovu ustrajnost, ne sprječavaju da rade one što vole. Upozorila je i da je u pogledu prilagodbe infrastrukture za osobe s invaliditetom staje u manjim sredinama teže nego u Zagrebu te je važno prilagoditi javne ustanove da zbog prepreka ne budu segregirani.

Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: Facebook FJM

Kakav je to osjećaj ne moći prići javnoj ustanovi ili bilo kojem drugom sadržaju samo zato jer se ne krećete snagom vlastitih nogu nego  u kolicima, na Festivalu jednakih mogućnosti imaju priliku spoznati svi koji to žele. Mogu slobodno sjesti u invalidska kolica i na improviziranom poligonu pokušati svladati zapreke ili se u uvjetima simulirane sljepoće pokušati orijentirati u prostoru pomoću bijelog štapa.

Igra mobilnosti igra se pod sloganom ‘Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja’. Pozivamo vas da je zaigrate i sagledate svijet iz perspektive osoba s invaliditetom, posebno vas kojima manjka empatije i koji osobe s invaliditetom smatrate manje vrijednima od sebe, građanima drugoga ili trećega reda nesposobne za savladavanje životnih izazova sa kojima se vi s lakoćom nosite. Iz invalidskih kolica ili sa bijelim štapom životni su izazovi samo malo teži i omeđeni fizičkim barijerama i društvenim predrasudama, ali nisu i nesavladivi. Dokazuju to svake godine na Festivalu jednakih mogućnosti, pjevajući, plešući, svirajući, igrajući se i radujući se životu svim poteškoćama usprkos.

Foto: Festival jednakih mogućnosti; izvor: FJM Facebook

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI