Neovisni novinarski portal
18.2.2020.
književno
Senzacionalno: I. Mandić, E.I. Pirke i S. Božić usred Šibenika otvaraju knjižaru, a ne winetasting bar, traditional restaurant i apartman

Senzacionalno:
I. Mandić, E.I. Pirke i S. Božić usred Šibenika otvaraju knjižaru, a ne winetasting bar, traditional restaurant i apartman

Senzacionalna vijest: usred Šibenika, u najužoj gradskoj staroj jezgri, u uličici Ivana Pribislavića broj 4, književnici Igor Mandić, Emir Imamović Pirke, te planinar i pisac Stipe Božić u zabavno-književnom programu otvaraju novu knjižaru, a ne wine bar, restaurant i apartman. Naime, u petak  26. travnja 2019. godine točno u podne na navedenoj adresi poduzeće V.B.Z. otvara knjižaru nazvanu “Faust Vrančić”.

Doista nesvakidašnja vijest. Naime, posljednjih godina se i šibenska, kao i druge gradske jezgre u priobalnim gradovima, usljed preintezivne turistifikacije pretvaraju u smještajne jedinice za turiste i nebrojene loungeve, winetastingbarove, suvenirnice, traditional restaurante, kioske itd. Iz glavnine poslovnih prostora se razliježe miris belgijskih krumpira iz friteza, malezijskih liganja i pljeskavica iz shopping centara, te cvrkut roštilja i ulja u tavi. Iz ovoga će se pak čuti miris tiskarke boje i (glasno) listanje knjiga.

Inače, u Splitu, primjerice,  su pozatvarane najstarije (‘Vid Morpurgo’…) i sve ostale knjižare, a slično je i u drugim gradovima. Šibenik je također ostao bez niza knjižara, pa je pojava nove V.B.Z.-ove svojevrsna senzacija u eri u kojoj su kuturni sadržaji uglavnom odavno istjerani iz atraktivnih prostora u središtu grad(ov)a.

S obzirom na imena književnika koji će obilježiti otvaranje knjižare, nesumnjivo će biti zabavno u petak u podne u toj lijepoj šibenskoj uličici. Iako gradske vlasti još uvijek Pribislavićevu ulicu,  kao ni obližnji trg Medulić u srcu grada, nisu popločale pripadajućim kamenim pločama, a koje su nemarno razlupane i netragom odnešene za vrijeme radova na uređenju muzeja i restorana kojega otvara Šibenska biskupija u obližnjoj palači Galbiani.

Bez obzira na tu činjenicu, u novoj knjižari će na otvaranju zapjevati i zasvirati bračni i glazbeni par Mateja i Mate Skračić. 

Radno vrijeme nove knjižare: od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 13 sati.


VEZANE VIJESTI