Neovisni novinarski portal
22.2.2020.
FILM
Povijesni zombi spektakl iz budućnosti (foto Kinorama)

‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’:
Prva međunarodna hrvatska romantična zombi komedija o suživotu Hrvata, Srba i zombija

Povijesni zombi spektakl iz budućnosti (foto Kinorama)

Na pravoslavni Božić, a dan poslije nakon što je Mile Bandić uz asistenciju Milorada Pupovca na pravoslavno-predbožićnom domijenku slučajno došao do prestižnog jedinog novčića iz srpske nacionalne pogače, a sin jednog HDZ političara na društvenim mrežama kao božićnu čestitku objavio arhivsku fotografiju ustaše s odrezanom glavom četnika, iz Hrvatskog audiovizualnog centra danas stiže vijest o dovršetku međunarodnog hrvatskog igranog filma koji se zove Posljednji Srbin u Hrvatskoj. Radi se o tzv. debitantskom dugometražnom  filmu Predraga Ličine, zagrebačkog režisera, pisca… itd. porijeklom iz Novog Zagreba.

Stigao protuzombi odred (foto Kinorama)

-Priča iz budućnosti s jakim elementima strave i užasa, komedije i avanture, s ponešto znanstvene i naučne fantastike, romanse i vesterna te s primjesama epskog povijesnog i ništa manje istorijskog spektakla. Zombiji prvi puta među Hrvatima, kao i pripadnicima manjina! Romantična avantura iz budućnosti s malo seksa i puno zombija! – kažu za taj film.

Debitant Ličina, poznatiji kao Peđa, nekim vidom filmske i video umjetnosti se bavi već tridesetak godina, no evo mu sada i prvog duljeg filma (nakon niza video spotova, serija i kratkih filmova). Kao što se u Hrvatskoj uopće nije lako baviti satirom jer domaća političko-društvena realnost po apsurdnosti često debelo nadmašuje bilo kakvu fikciju, tako u lijepoj našoj nije jednostavno snimiti niti tzv. zombi komediju, kad njome i danas vladaju brojni zombioliki pojedinci koji se ponašaju kao besmrtne utvare koje ne silaze s političke zombie-pozornice. 

Voda, krv, rakija i zombi apokalipsa

Prva hrvatska zombi komedija iz budućnosti o suživotu Hrvata, Srba i zombija. U epizodnim ulogama Slovenci i Bosanci, njemački doktor, talijanska aktivistica i američki general. #PosljednjiSrbinUHOd 28.2. u kinima širom Mitteleurope i brdovitog Balkana.

Objavljuje Posljednji Srbin u Hrvatskoj u Petak, 4. siječnja 2019.

 

– Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svjetskoj razini vodi se još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju zaratiti, osvojiti, uništiti, pa čak ni ubaciti zombi-virus. Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić) čija je dnevna rutina zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović) zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom i probijat će se kroz svijet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti. Zaplet je to filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj redatelja Predraga Ličine, za koji je objavljen i prvi trailer. U dugometražnom igranom filmu Posljednji Srbin u Hrvatskoj glume i Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac, Judita Franković Brdar i mnogi drugi – opisuju iz HAVC-adebitantski dugometražni igrani film Predraga Ličine’. 

Izvanredno stanje zbog zombija (foto Kinorama)

 Film u hrvatska kina stiže 28. veljače, a za distribuciju u Hrvatskoj je zadužen 2i Film’, kažu, a čini se kako će otprilike u isto vrijeme (odnosno u februaru) biti prikazan i na beogradskom FEST-u. Dakle, scenarij i režiju filma potpisuje Predrag Ličina, direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažer Tomislav Pavlic. Za dizajn zvuka bio je zadružen Julij Zornik, a glazbu za film skladali su Jura Ferina i Pavao Miholjević. Scenografkinja je Jana Piacun, kostimografkinja Selena Orb, majstorica  maske je Svetlana Gutić, a majstor maske specijalnih efekata Miroslav Lakobrija (bio je zadužen za zombije). Zanimljivo, film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame (producentica je Ankica Jurić Tilić) i beogradskog Art & Popcorna (producent je Miroslav Mogorović), a financijski su ga poduprli Filmski centar Srbije i Hrvatski audiovizualni centar, vele u HAVC-u.

– Ima u njemu dosta efekata koji su  se radili  u moćnim kompjuterima. Dio radnje odvija se u svemiru, pa je izrada scena i kadrova koje nismo bili u mogućnosti snimiti na realnim lokacijama zahtijevala malo više vremena. Kako u filmu ima i dosta zombija, tako smo imali i zahtjevnog posla u tonskoj obradi sa zastrašujućim urlikanjem živih mrtvaca – kazao je među ostalim Ličina u intervjuu Novostima. 

Zombi komedija (foto Kinorama)

Zanimljivo, u filmu se pojavljuje i Severina, u ulozi talijanske aktivistice za prava zombija.

Usput dodajmo i kako je Predrag Ličina nedavno objavio knjigu ‘Bljuzga u praskozorje’ sastavljenu od tri priče, čije je izdavanje potporom omogućilo i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

– Prva hrvatska zombi komedija iz budućnosti o suživotu Hrvata, Srba i zombija. U epizodnim ulogama Slovenci i Bosanci, njemački doktor, talijanska aktivistica i američki general. Prva zombi apokalipsa u Hrvatskoj: opasnost dolazi iz Slovenije, hrvatska superheroina je u krizi, talijanska aktivistica štiti prava zombija, dok američki general zna kako riješiti problem. Je li humana bomba jedino rješenje ? Od 28.2. u kinima širom Mitteleurope i brdovitog Balkana – najavljuju film na FB stranicama Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj. 

Povijesni zombi spektakl iz budućnosti (foto Kinorama)

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI