Neovisni novinarski portal
30.5.2020.
MEDIJI
Elektronski zapis s lanjskih Dana elektronskih medija (foto TRIS/G. Šimac)

Dani el. medija:
O budućem Zakonu o elektroničkim medijima, ženama u medijima, govoru mržnje, autorskim pravima…

Elektronski zapis s lanjskih Dana elektronskih medija (foto TRIS/G. Šimac)

U Svetom Martinu na Muri počeli su 11. Dani elektroničkih medija, 24. Dani radija, 11. Dani televizije i 11. Dani interneta koje priređuju  Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN), Agencija za elektroničke medije (AEM) i Nacionalna udruga televizija (NUT) u partnerstvu s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM). Očekuje se sudjelovanje više od 300 novinara, komunikacijskih stručnjaka, javnih djelatnika i drugih osoba koje se bave medijskim djelatnošću u Republici Hrvatskoj.

– Pozivam vas da ova dva dana razgovaramo. Da ova dva dana promišljamo o izazovima., koji jesu pred medijima. Nema danas medija više koji nije elektronički. Pozivam da razgovaramo o svemu onome što našu industriju mori i muči, da razgovaramo o tome kako Agencija za elektroničke medije i Vijeće za elektroničke medije mogu pomoći nakladnicima. Što nam je činiti? Što nam je činiti u promjenama zakona, kako bi naša industrija dobila jednu novu vrijednost. Svjedoci smo da je sve više nakladnika u poteškoćama. Svjedoci smo darad medijskih profesionalaca  nije adekvatno vrednovan. Svjedoci smo da je novaca u medijskoj industriji bilo sve manje. Ali idemo se skoncentrirati. Idemo vidjeti na koje načine možemo medijsku industriju učiniti jačom i moćnijom. Idemo vidjeti kako ćemo se odnositi prma izazovima sve većega govora mržnje koji se nažlost i u naš medijski prostor provlači… Rad u medijima je poziv. Drugačiji od svih zanimanja. S njime živimo 24 sata tijekom cijeloga života… – uz ostalo je na otvaranju dvodnevne manifestacije kazao Josip Popovac, ravnatelj Agencija za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

J. Popovac: Razgovarajmo… (foto TRIS/G. Šimac)

Dani su započeli panel raspravamom o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima, a najbitnija informacija s te jednoipolsatne debate da će staj Zakon biti donesen u sljedećih godinu dana, kao je najavio  Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture, izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja nije pristigla zbog obaveza na aktualnom satu na sjednici Hrvatskog sabora, kako je rečeno.

Na tom su panelu se moglo čuti dvoje pravnih stručnjaka s RTL-a i Nove TV, Tonka Weissmanna i Ivanu Vukinovac, kao i predsjednika NUT-a Denisa Mikolića, predsjednika HURiN-a Željka Švendu i predsjednika INAMA-a – podružnice Interacitve Advertising Bureau za Hrvatsku Jana Jileka. Panelom je moderirao Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

Krešimir Partl (foto TRIS/G. Šimac)

-Zakon se mijenja jer ga je trebalo osuvremeniti u skladu s tehnološkim razvojem u medijskoj industriji, te novih direktiva koje se donose na razini Europske unije. Krenuli smo osnivanjem radne skupine sa svim dionicima ovog zakona. Imali smo vrlo konstruktivne rasprave i sastanke i prijedloge. U raspravi su se pojavili neki osnovni pojmovi i pitanja: pitanje govora mržnje, pitanje sponzoriranih emisija, programskih osnova, oglašavanja, vremena emitiranja, vlastita proizvodnja, pitanja neovisnih proizvođača, regionalnih i nacionalnih mreža, pitanje dobijanja koncesija…Ono što je nama doista bitno je konsenzus struke oko ovog zakona. Jer ovaj put kad radimo zakon koji se tiče toliko dionika  i koji je od najveće važnosti za cijelu medijsku scenu, stav je i ministrice i mene i Vlade da dok god se u velikom postotku ne usuglasimo oko teksta zakona da on bude od koristi za medijski sektor u Hrvatskoj, nećemo sa zakonom ići dalje. To ne znači da će procedura dulje trajati, nego da ćemo intezivnije raditi u okviru tih radnih skupina – uz ostalo je kazao državni tajnik Krešimir Partl.

Rasprava o budućem zakonu (foto TRIS/G. Šimac)

U duljem izlaganju je u jednoj rečenici spomenuo i neprofitne medije, u koji spada i ovaj koji upravo čitate. Nadalje, spominjala se i problematika oglašavanja političara na radijima i televizijama, problemi komentara čitatelja  na internetskim portalima koji često ulaze u sferu primitivne, huškačke i neprikladne komunikacije, te govora mržnje, monopolističkoj politici globalnih servisa poput Facebooka i Googlea, o potrebi osnivanja Vijeća za medije itd.

Slijedi rasprava o položaju i ulozi žena u medijima, o kojoj će raspravljati Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,  Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, dr. sc. Lidija Bojić Ćaćić, direktorica za ženski rukomet pri Hrvatskom rukometnom savezu te sportske novinarke Dea Redžić i Romana Eibl. Kroz ovu panel raspravu voditi će Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije.

Elektronski zapis Dana elektronskih medija (foto TRIS/G. Šimac)

Nakon navedene panel diskusije na redu je rasprava o autorskim i srodnim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Programom panela je predviđeno da o toj iznimno važnoj temi za lokalne medije u raspravi sudjeluju Mislav Maroević, član Izvršnog odbora HURiN-a, Mario Vukoja iz Hrvatskog društva skladatelja – Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava, Branko Komljenović dopredsjednik Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Tajana Tomić iz Zavoda za intelektualno vlasništvo, te odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak, a moderatorica tog panela biti će Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Sutra će biti održana i panel rasprava, te radionica Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija na kojem će biti riječi o novom natječaju za dodjelu sredstava Fonda, a o tome će govoriti Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije, Miro Križan, voditelj Pravnog odjela Agencije za elektroničke medije, te Tomislav Pupačić, viši analitičar u Agenciji za elektroničke medije.

Josip Popovac (foto TRIS/G. Šimac)

Podsjetimo i kako su spomenuta sredstva Fonda jedini preostali vid potpora neprofitnim medijima u Hrvatskoj, a kakvi se inače u društvima s visokim demokratskim standardima smatraju iznimno važnima, te se njihov rad podstiče i štiti. Nakon kratke vladavine bivšeg ministra kulture Z. Hasanbegovića, slične potpore su naprasno ukinute u Ministarstvu kulture. Do sada je od ukupnih sredstava Fonda elektroničkim publikacijama- neprofitnim medjima odlazilo oko 3 do 5 posto sredstava koji se dodjeljuju svim prijavljenim medijima, mahom lokalnim radijima i televizijama.

Kako se moglo doznati, na sljedećem natječaju Fonda, koji bi trebao biti oglašen tijekom prosinca, neprofitni mediji također mogu očekivati potpore.

Bez takvih potpora, koje su uglavnom dostatne za nekoliko mjeseci skromnih naknada za rad novinarskih profesionalaca, većina takvih medija, u koje spada i Tris, vjerojatno će se ugasiti ili drastično smanjiti ‘proizvodnju’, što se s nekima od njih, na žalost, već i dogodilo.

(foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI