Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA
Ilustracija/Foto:Tris

Prosvjed “sluškinja”:
U Hrvatskoj su se stekli svi uvjeti da se ratificira Istanbulska konvencija i dosta je priča o rodnim ideologijama

Ilustracija/Foto:Tris

Potresne priče zlostavljanih žena koje su godinama trpile nasilje zbog izostanka podrške i okoline i institucija, obilježile su prosvjed “Sluškinje ustaje za ratifikaciju Istanbulske konvencije” koji je danas održan na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pokazujući tako kako je ratifikacija Konvencije u Hrvatskoj  nužna za poboljšanje statusa žena po pitanju nasilja.

Sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije, na prosvjedu su, između ostalih, čitali: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, glumica Judita Franković te iz nevladinih udruga Sandra Benčić i Gordan Bosanac.

Prosvjedna šetnja “sluškinja” zagrebačkim ulicama/ Foto: Tris/J.Krnić

U Hrvatskoj su se stekli svi uvjeti da se ratificira Istanbulska konvencija i dosta je priča o rodnim ideologijama, poručeno je sa prosvjeda.
– Članak 18. Istanbulske konvencije govori da će država osigurati da mjere zaštite protiv nasilja budu utemeljene na razumijevanju rodno utemeljenog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i da su usredotočena na ljudska prava i sigurnost žrtve. Da budu utemeljene na sveobuhvatnom pristupu koji uzima u obzir odnose između žrtava, počinitelja, djece i njihovoga šireg društvenog okruženja te da budu usmjerene na osnaživanje i ekonomsku neovisnost žena žrtava nasilja. Zato ne zlostavljajte nego ratificirajte!, poručio je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Foto: Tris/J.Krnić

– Danas na ovom prosvjedu „sluškinja”, a odabrale smo biti sluškinje samo ovaj dan, želimo poručiti Vladi i Saboru da nismo sluškinje i da nikada nećemo biti sluškinje, kazale je izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić.
-Hrvatska ustaje protiv nasilja nad ženama, jer nažalost svaka treća žena je zlostavljana tijekom svog života. Zlostavljana je u svojoj obitelji, zlostavljana je od svojih partnera, zlostavljana je na poslu, seksualno ucjenjivana, zlostavljana je od institucija koje ne kažnjavaju nasilnike. Zlostavljanje žena nije privatna stvar! Mi nismo sluškinje i nikada nećemo biti sluškinje, ponovila je Borić te poručila kako će „sluškinje” izlaziti na ulice sve dok se Instanbulska konvencija ne ratificira.

Foto: Tris/J.Krnić

Današnji prosvjed “Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije”, dio je globalne inicijative Milijarda ustaje koja se održava 14. veljače u više od 200 zemalja diljem svijeta.
Za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige “Sluškinjina priča”, pa su tako aktivistice bile odjevene u crvene plašteve i bijele kape, koje su sašile članice udruge Kamensko, da bi se “predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava”, kako su istaknuli organizatori.
Organizatori prosvjeda “Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije” su Centar za ženske studije; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Ženska soba – Centar za seksualna prava; Organizacija Status:M; RODA – Roditelji u akciji; SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske; Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske; Zaklada SOLIDARNA; GONG; Domine Split; Udruga Kamensko i Ženska mreža Hrvatske.

Foto: Tris/J.Krnić

Tags: ,

VEZANE VIJESTI