Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
IZDVOJENO
Naljepnica s kinskih grobova  (Foto: Čitatelj Trisa)

SASVIM PRIGODNO Prijetnje deložacijama pokojnika u Kninu – birokratska bešćutnost ili etničko čišćenje groblja?

Naljepnica s kinskih grobova (Foto: Čitatelj Trisa)
Naljepnicama oskrnavljeni grobovi na kninskog gradskom groblju (Foto: Čitatelj Trisa)

Naljepnicama oskrnavljeni grobovi na kninskog gradskom groblju (Foto: Čitatelj Trisa)

Uoči blagdana Svih svetih poznati počinitelj naljepnicama je oskrnavio niz grobnica na gradskom groblju u Kninu.

Prvoga dana u studenome obilježava se blagdan Svih svetih, a dan nakon toga još jedan važan dan – Dušni dan koji mnogi nazivaju i Dan mrtvih.  Državni i katolički crkveni praznik prigoda je koju svi koriste da obiđu obiteljsku grobnicu, zamijene cvijeće i zapale svijeće. Mnogi od onih koji su na gradskom groblju u Kninu došli urediti obiteljske grobnice uoči blagdana doživjeli su šok. Naime, na nizu grobnica nalijepljena je obavijesti o neplaćenim računima za grobnu naknadu i prijetnja deložacijom pokojnika.

– ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o. Trg Oluje 9, KNIN OBAVIJEST Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina).

Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje.

Informacije na tel. 022 668 – 169. Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o. – stoji u obavijesti/prijetnji koje su lijepljene na nadgrobne ploče.

knin-groblje-3

Ovo skrnavljenje posljednjih počivališta Kninjana ‘obavijestima’ postaje još strašnije kad se vidi da je neselektivno lijepljeno i na grobove korisnika čije obitelji uredno plaćaju grobnu naknadu. O incidentu nam je dojavio čitatelj  koji nam je uz fotografije naruženih grobova poslao i potvrde o plaćenoj grobnoj naknadi za obiteljsku grobnicu na kojoj je našao prijetnju. On je kao kriterij lijepljenja prepoznao oblik križa i pismo na nadgrobnim spomenicima. Slučajno ili ne, ‘obavijesti’ se nalaze uglavnom na grobovima pravoslavaca.

Evo što nam je napisao čitatelj, kojem iz razumljivih razloga nećemo objaviti ime i prezime:

 Po tradiciji odemo na Gradsko groblje: ja, supruga s djecom, snahom  i unucima … I gle vraga ! Imao sam šta  vidjeti, a usput mi prijatelji i poznanici upozoriše: „neplatiša“ i drugi neprijatni komentari. Okrenem se oko sebe i vidim: uglavnom srpski grobovi oblijepljeni „OBAVIJEST“… Naravno, prilično iznerviran pa i ljutit što mi rade, sin me pokuša nasmijati s doskočicom „Oni kucali, a ti nisi bio kući…“, ja pokušam da mu pariram i kažem kad dođe slijedeći put možda će stajati natpis „Zauzeto, Hrvat!“….

Legitimno je pitanje, kome uspostaviti račun za nanesenu uvredu..?

Nije ni važno što sam uredan građanin i svoje obaveze izvršavam (vidjeti priloge, koji govore više od riječi…). Zar mene i mnoge moje sunarodnjake treba i iz grobova iseliti – pita se nesretni Kninjanin i odmah odgovara kako on za sada ovaj incident tumači kao pokušaj brisanja povijesti i nastavak etničkog čišćenja.

Podsjeća koliko je domova Srba u Kninu sprženo poslije Oluje. Kaže, domovi nisu obnovljeni, počinitelji nisu pronađeni, a pitanje je hoće li ikad biti. ‘Obavijest’ stoga on vidi kao nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve  tragove postojanja Srba u Kninu.

Naljepnice (Foto: Čitatelj Trisa)

Naljepnice (Foto: Čitatelj Trisa)

Naravno da smo objašnjenje ovog slučaja zatražili u gradskoj tvrtci Čistoća i zelenilo d.o.o., koja je, osim za održavanje čistoće i zelenila na javnim površinama, zadužena i za gospodarenje i održavanje gradskog groblja. No, na upite poslane elektroničkom poštom, kao ni na telefonske pozive na istaknute brojeve direktora, računovodstva i financija, pravne službe, tajnice direktora, voditelja groblja i referenta grobljanskih usluga u Čistoći i zelenilu nitko ne odgovara. Državni praznik i neradni dan je u utorak, pa su valjda u poduzeću koje se bavi grobljima procijenili da ne treba raditi ni subotu, nedjelju ni ponedjeljak uoči dana zbog kojeg postoje groblje, voditelj groblja i referent grobljanskih usluga. Naravo, ne javlja se nitko na telefon niti odgovara na elektronske novinarske upite ni u gradskoj upravi Knina. Za razliku od ostatka svijeta, ovdje savršeno funkcionira spajanje neradnih vikenda s državnim praznicima. Zato za sada nismo uspjeli saznati da li je za skrnavljenje grobnica bila ključna nacionalnost/vjeroispovjest pokojnika ili je za počinjenje nađen neki drugi kriterij. Sigurno je samo da motiv počinitelja, barem u slučaju našeg čitatelja, nije bio nepodmireni račun za grobnu naknadu.groblje-u-kninu-4

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI