Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
GOSPODARSTVO
Odbačene mandarine u Opuzenu (foto: Ana Musa)

Brda odbačenih mandarina kod Opuzena:
‘Luda zemlja, a i mi u njoj…’

Odbačene mandarine u Opuzenu (foto: Ana Musa)
Odbačene mandarine u Opuzenu (foto: Ana Musa)

Odbačene mandarine u Opuzenu (foto: Duška Mušić/Ana Musa/Facebook)

Ana Musa, nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, te ekološka ativistica i čelnica Udruge Lijepa naša, koja je svojedobno bila najglasnija u sprječavanju namjere da se tamo sagradi termoelektrana, objavila je na društvenim mrežama fotografiju velikog broja odbačenih mandarina u okolici Opuzena. Gomile mandarina na nekom divljem deponiju okružene brdima blata i otpada druge vrste šokirale su mnoge u Hrvatskoj, a koji se zgražaju zbog bacanja hrane koja bi mogla i trebala biti mudrije upotrijebljena, kako se smatra. Dakako, nije to ništa novo, vijesti o bacanju mandarina u smeće već su se viđale i prijašnjih godina, no u međuvremenu se nije našlo nikakvo rješenje koje bi spriječilo ovakve slike. Nakaradna i samoubilačka uvoznička politika koju provode hrvatski političari od osnutka neovisne hrvatske države pogoduje uvoznicima i velikim trgovcima, a njezini su rezultati sve dramatičniji (uništavanje domaće poljoprivrede, prerađivačke industrije, masovna iseljavanja iz Slavonije itd.).

–  Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka facebook korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi… – nabraja Ana Musa blagotovorne učinke mandarina na ljudsko zdravlje.
Reakcije građana izražavaju veliku ogorčenost ovim prizorom, pa tako neki ukratko zaključuju: ‘Luda zemlja a i mi u njoj. Ima li itko normalan u ovoj našoj ludoj domovini?’, ističući kako bi se od bačenih mandarina mogao napraviti sok, kašice za djecu, marmelada i tomu slično. 
Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću… – razmišlja Ana Musa.
Zaključak je nepotreban.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI