Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO
(Foto: TRIS)

Konačno jedna dobra vijest iz Ekonomske:
Učenici pozvani na sportsko-kulturno natjecanje u Francuskoj

(Foto: TRIS)

Šesnaest učenika Ekonomske škole u Šibeniku jedini će predstavljati Hrvatsku na manifestaciji ‘Euroschool sport’.

Učenici Ekonomske s profesoricama na zadnjem okupljanju prije polaska (Foto: TRIS)

Učenici Ekonomske s profesoricama na zadnjem okupljanju prije polaska (Foto: TRIS)

Telefonski poziv iz Ekonomske škole u Šibeniku može značiti samo jedno – opet je nastao neki kuršlus na relaciji nastavnici-ravnateljica na odlasku-ravnatelj u dolasku. Međutim nije. Zvala nas je profesorica Jadranka Petković kako bi se pohvalila.
– Učenici Ekonomske škole u Šibeniku jedini će predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj manifestaciji „Euroschool sport“ – dala nam je Petković do znanja već u prvoj rečenici, da ne bismo pomislili da nas zove zato što ministar obrazovanja još nije potvrdio novog ravnatelja Igora Friedricha. A nije, rok mu je do četvrtka.
„Euroschool sport“ ove će godine biti održan u Maubeugeu, gradu na sjeveru Francuske, od 12. do 18. travnja, a osim naših ekonomista, sudjeluju i učenici iz Njemačke, Italije, Poljske, Francuske, Grčke, Danske, Belgije i Nizozemske.
– Ovo vrijeme više nego ijedno drugo treba ljude i projekte koji će se boriti protiv netolerancije. Strah od drugih i drugačijih dolazi iz neznanja, a ova manifestacija prilika je da se mladi otvore jedni prema drugima te da upoznaju drugačije kulture – napisao je u pozivu Christian Izrael, ravnatelj škole Lycee Pierre i domaćin ovogodišnjeg natjecanja.
A kako će učenici to izvesti? Sportskim natjecanjima u košarci, stolnom tenisu i badmingtonu, te promoviranjem kulture i običaja iz zemalja iz kojih dolaze.
– Osim sportskih turnira, sve će škole na pozornici izvesti program kojim će predstaviti dio svoje kulture, bilo plesom, pjesmom, glumom… – objašnjavaju nam Jadranka Petković, organizatorica putovanja i Irena Gotovac, koordinatorica projekta.
(Foto: TRIS)

(Foto: TRIS)

Sve je to, dakako, nekako trebalo i platiti, što je, očekivano, bio i najveći izazov u organizaciji ove ekspedicije.
– Mislili smo da će biti problem pronaći donacije zbog svega što se proteklih mjeseci događalo u Ekonomskoj školi. Međutim, dogodilo se upravo suprotno. Sponzori su prepoznali vrijednost ovog projekta i mi im se od srca zahvaljujemo – kaže nam profesorski dvojac Petković-Gotovac.
Od gradskih, županijskih i državnih institucija do vlasnika kafića, restorana, mesnica, dućana… Skupilo se oko 25 tisuća kuna.
Učenike i profesorice iz Ekonomske jučer smo uhvatili u dvorani za tjelesni na posljednjem dogovoru pred nedjeljni odlazak na put. Većina od njih šesnaest prvi će put ući u avion, stoga su dobili detaljne instrukcije o prtljazi, dokumentima i pravilima ponašanja.
– Sloboda, jednakost i bratstvo osnovni je francuski moto. Tome ćemo idućeg tjedna pridodati i znatiželju, toleranciju i prijateljstvo – pompozno je svoje pismeno obraćanje sudionicima završio ravnatelj Christian Izrael.
Pa neka pobjede najbolji…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI