Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Smeće (ilustracija: wikimedia commons)

Makarsko smeće u Kistanjama:
pohvalna solidarnost ili opasna besmislica

Smeće (ilustracija: wikimedia commons)
Smeće (ilustracija: wikimedia commons)

Smeće (ilustracija: wikimedia commons)

Nevolje stanovništva Makarske s nagomilanim komunalnim otpadom su nakratko riješene: ‘makarsko smeće’ odveženo je na deponij pored Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji. Taj postupak je, dakako, razveselio Makarane koji više ne vide hrpe smeća po gradu, ali je zaprepastio žitelje Kistanja, Knina i oklonog područja. Naime, kapacitet kistanjskog deponija smeća na predjelu ‘Macure Jelenik’ je, kako su isticali i u Općini Kistanje, već odavno maksimalno iskorišten, pa se ovakvo što nikako nije smjelo desiti.

Osim toga, područje Kistanja jednim dijelom je unutar granica Nacionalnog parka Krka, a većim dijelom uz granice tog zaštićenog područja. Dovoženje novog smeća na taj ekološki izuzetno osjetljivo područje je opasna besmislica, upozoravaju mnogi (porozni krški kraj, prijeteće zagađivanje podzemnih vodotokova, ugroza pitke vode itd..).

‘Ja tu ne vidim problem’

– Dobročinitelj Reljić, načelnik općine Kistanje, ponudio je “pomoć” Makarskoj tako da će se smeće dovoziti u Kistanje. Tako turisti koji dolaze u NP Krka usput mogu pogledati i smeće!!Užas!! – poslala nam je pismo čitateljica Đ. U., jedna od mnogih koji su reagirali na vijest o prijemu otpada iz Makarske.

Zašto je odlučeno da se preuzme otpad iz Makarske, nastojali smo jutros doznati od načelnika Općine Kistanje Gorana Reljića (SDSS), no on je, prema riječima tajnice, bio zauzet sastancima. Ipak, izjavu o tim događajima dao je HRT-u, Radiju Knin, u kojoj on ističe kako ‘ne vidi problem’.

– Otpad je odložen na legalnom deponiju općine. Ja tu ne vidim problem. Mi smo izašli u susret gradu Makarskoj. Tri ili četiri pres-kontejnera nisu neka količina koja može da remeti naš deponij. Također mi je drago što smo na takav način pomogli građanima Makarske. I siguran sam da bi grad Makarska pomogla nama ukoliko bi se našla u sličnom problemu. To je sada jednokratno. Radi se o tome da su oni, grad Makarska, u ovom momentu imali problem koji su imali, to svi znamo. Mi smo im izašli u susret. U svakom slučaju to što smo učinili. Nama nije žao, jer u ovim turbulentnim vremenima malo građanske solidarnosti ne bi bilo na odmet nikome – kazao je načelnik Goran Reljić.

Zanimljiva koincidencija je kako će baš danas, za svega nekoliko sati, s početkom u 14,30 sati u Općinskoj vijećnici Općine Kistanje, na adresi Trg sv. Nikole 5, načelnik Reljić na sjednici Općinskog vijeća  upravo obrazlagati točku dnevnog reda pod nazivom ‘Izvješće općinskog načelnika o provedbi Programa gospodarenja otpadom na području općine Kistanje za 2013.g.’.

Tu bi, među ostalim trebao kazati i kako se ‘Otpad s područja Općine zbrinjava na odlagalištu komunalnog otpada „Macure Jelenik “ kojim također upravlja Vlastiti komunalni pogon Općine Kistanje.

Nedaleko od Kistanja (foto: Općina Kistanje)

Nedaleko od Kistanja (foto: Općina Kistanje)

 Mladi iz Kistanja: ‘Ne bacajmo smeće kuda voda teče’

– Odlagalište je smješteno 350 m sjeverno od kuća naselja Macure i 150 m od ceste Ervenik – Kistanje. Kapacitet odlagališta se procjenjuje na 10000 m3, a trenutna količina odloženog otpada je 10000 m3 komunalnog otpada koji je potrebno sanirati. Odlagalište komunalnog otpada „Macure Jelenik“ koristi se od 1998. godine. Godišnje se odloži oko 1.500 t komunalnog otpada koji se skuplja s područja Općine Kistanje. Ukupna investicija sanacije odlagališta „Macure Jelenik“ procijenjena je na iznos od 3.202.652,00 kuna – stoji u pripremljenom izvješću u kojem se nedvojbeno potvrđuje kako su svi kapaciteti tog odlagališta već maksimalno iskorišteni.

Da apsurd bude veći, Udruga mladih Atlas, koja djeluje u Kistanjama, već niz godina ima projekt koji se zove ‘Ne bacajmo smeće kuda voda teče”.

– Kistanje se nalaze na izuzetno osjetljivom kraškom području naše domovine. Udruga mladih Atlas provodila je akciju “Ne bacajmo smeće kuda voda teče“ koja se odnosila na dokumentiranje onečišćenih i devastiranih speleoloških objekata na području općine Kistanje, u cilju edukacije lokalnog stanovništva. Očuvanje krša i podzemlja su jedan od najvažnijih ciljeva zaštite prirode u Hrvatskoj. Otpad je trenutno gorući problem zaštite okoliša na području općine Kistanje. Na prostoru općine Kistanje postoji velik je broj ilegalnih, “divljih” odlagališta koja onečišćuju okoliš, ugrožavaju zdravlje svih živih bića, narušavaju estetiku pejzaža i turističko-rekreativni potencijal te često uzrokuju požare. Zbog propusnosti krša na ovom području ti su negativni učinci po okoliš višestruko multiplicirani. Prirodne geografske strukture (jame, špilje, rascjepi i sl.) redovito su korištene za odlaganje sitnog i krupnog otpada, te životinjskih lešina – upozoravali su još prije nekoliko godina iz Udruge mladih Atlas.

I ovaj slučaj potvrđuje da je vrlo sretna okolnost što: ‘na mladima svijet ostaje’.


VEZANE VIJESTI